'Diyarbakır 4. Karşılaştırmalı Edebiyat Günleri' sona erdi

'Diyarbakır 4. Karşılaştırmalı Edebiyat Günleri' sona erdi
Diyarbakır’da düzenlenen 4’üncü Karşılaştırmalı Edebiyat Günleri sona erdi.

TİGRİS HABER- Lis yayınları, Diyarbakır Sanat Merkezi ve Wejegeha Amed'in "Hayal dilinde hakikat" şiarıyla Diyarbakır'da düzenlemiş oldukları 4’üncü Karşılaştırmalı Edebiyat Günleri çeşitli programlarla etkinliklerini sürdürdü. Program edebiyat, sosyal bilimler, müzik, fotoğraf, sinema ve çağdaş sanat gibi farklı alanlardan konukların ağırladı. Son gününde programın onur konuğu olan Îhsan Colemêrgî "Dağların sesi" edebiyatı ve konuşmasıyla son buldu.

Îhsan Colemêrgî'nin “Dağların sesi” edebiyatı üzerine Şerefxan Ciziri, Ömer Dilsoz, Şêxo Filik ve Mehmet Dicle değerlendirmeler yaptı.

'Mazlumların edebiyatı'

Îhsan Colemêrgî konuşmasında, mazlumların kültür ve dillerine vurgu yaparak, Akadların Sümer topraklarını işgal etmesinden sonra yazan Sümerli şair Ludingirra'nın şiirini okudu. O şiir ise şöyle: “Medeniyetten, kültürden, sanattan habersizler, okul dindar değil, ay yıldız yoktu, hepsini bizden aldılar, sonra kendilerini övdüler, bizim dediler, korkarım ki bir gün medeniyetimiz gelecek ve adımız unutulacak, başarılarımız onları senin kölen yapacak, Ben küçüğüm, dayanamıyorum, bu yüzden ağlıyorum, yazarım Sümerlere milletimin medeniyetini ve geleneğini yazarak hatırlatmak, kendilerini unutmamaları için bu inançla yazmaya karar verdim."

'Kürtçe konuşmayı arttırmalıyız'

Şiirden sonra Colemêrgî, Ludingirra'nın sözlerinin tüm ezilen yazarlar için önemli bir mesaj olduğunu belirterek, Kürt kültürü ve dilinin başına gelen trajedinin Sümerlilerin başına gelenlerden daha büyük olduğunu söyledi. Kürtçe konuşmanın eksikliğine değinen Colemêrgî, "Kürtçe konuşmayı arttırmalıyız. Evde de Kürtçe konuşmalıyız. Kürt dili ve kimliği derin ve kirli politikaları içinde ateşli bir fırında yok olmak üzere. O fırının dört tarafı da ırkçılarla çevrili. Dünyadaki mutluluk yabancı bir dilde bulunmaz. İnsanlar dünyanın gerçeklerini, güzelliklerini vana dillerinden görürler. Ne yazık ki biz bu gerçeklerden de uzağız” dedi.

Diyarbakır 4'üncü Karşılaştırmalı Edebiyat Günleri programı Îhsan Colemêrgî'nin söyleşisiyle sona erdi. (Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.