Diyarbakır Barosu ve HAK İnsiyatifi’nden PKK’ye çağrı: Çocukları bırakın

Diyarbakır Barosu ve HAK İnsiyatifi’nden PKK’ye çağrı: Çocukları bırakın
Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi ile HAK İnsiyatifi yazılı bir açıklama yaparak, PKK’ye katılan çocukların derhal serbest bırakılmasını istedi.

TİGRİS HABER- Diyarbakır Barosu ile HAK İnsiyatifi, geçtiğimiz gün bazı sosyal medya hesaplarında, ‘Rojavalı Genç Kadınlar Yönlerini Gerilla Saflarına Verdi’ başlığı ile verilen habere tepki göstererek, PKK’ye çağrıda bulundu.

Kabul etmiyor ve kınıyoruz

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi, “Hangi sebeple ve kim tarafından uygulanırsa uygulansın, çocukların savaşlarda veya silahlı çatışmalarda kullanılması insanlık değerlerine ve insancıl hukuk ilkelerine aykırıdır. Çocuklar, savaşlarda, çatışmalarda ve düşmanlıklarda bir taraf haline getirilmemelidir. Sonuç olarak, ülkemizin de taraf olduğu BM Çocuk Hakları Sözleşmesine göre 18 yaşına kadar her birey çocuktur. Çocukların hangi sebeple olursa olsun savaşların yada çatışmaların tarafı haline getirilmesini kabul etmiyor ve kınıyoruz. Açıklamaya konu olan çocukların varsa derhal ailelerine teslim edilmesini, aileleri yoksa çocukların eğitim ve bakımlarını sağlayacak kurumlara teslim edilmesini talep ediyoruz” denildi.

Açıklamada son olarak, “Çatışmalarda yer almaya ve savaşın araçları olmaya zorlanan çocukların barış içinde bir yaşam sürme ve şiddetten korunma hakları ihlal edilmektedir” ifadelerine yer verildi.

Çocukları, ‘savaşçı’ olarak kullanmaktan vazgeçmeli

Bir açıklamada HAK İnsiyatifinden geldi. Sosyal medya hesapları üzerinden açıklama yapan HAK İnsiyatifi ise, “Açık kaynaklardan erişilen bilgilere göre, PKK ve bağlı birimleri çocuk yaştaki kişilerin örgütsel yapıya katılımını övgüyle duyurmuştur. Çocukların çatışma alanlarından ve ortamından uzak tutulması devlet-dışı örgütler için de vazgeçilmez bir yükümlülüktür. PKK, başta Cenevre Çağrısı (@genevacall) ile imzaladığı taahhüdün gereği olmak üzere, “çocuk savaşçı” bulundurmayı yasaklayan insancıl hukukun gereklerini yerine getirmelidir. Çocukları, "savaşçı" olarak kullanmaktan vazgeçmeli ve derhal ailelerine geri göndermelidir” çağrısı yaptı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.