Diyarbakır Cemevi’nde aşure lokması

Diyarbakır Cemevi’nde aşure lokması
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Diyarbakır Şubesi ve Demokratik Alevi Dernekleri Eyüp şubesinin birlikte organize ettiği etkinlikte aşure lokması dağıtıldı.

Aşure lokması etkinliğinde konuşan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Diyarbakır Şubesi Başkanı Cafer Koluman, bazı aşure dağıtımlarının “şov amaçlı” yapıldığını belirtti.

Aşure lokması etkinliğinde deyişler eşliğinde semah gösterisi yapıldı ve ardından aşure dağıtımı yapıldı.

 Her yıl Muharrem ayında tutulan 12 günlük matem orucunun ardından dağıtılan Aşure lokması Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Diyarbakır Cemevi’nde dağıtıldı.

p17.jpg

Bin 339 yıl önce Kerbela çölünde Hz. Muhammed'in torunu Hz. Hüseyin ve 72 yoldaşının aç ve susuz bir şekilde bırakıldıktan sonra hunharca katledilmesi, Aleviler vatandaşlar tarafından her yıl tutulan 12 günlük oruç ile yad edilir.

p4-002.jpg

Bu yılki aşure lokması etkinliğine, Demokratik Alevi Dernekleri Eşbaşkanı Nergis Güzel, DTK Eş Başkanı Berdan Öztürk, Yerine Kayyum atanan DBB Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı, CHP Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Sayın ve Yönetim Kurulu üyeleri, Şeyh Said’in torunlarından Muhammed Dara Akar, Türkmen Hacı ve Seyit Hasan köyü muhtarları, HDP Diyarbakır il yönetimi, İHD Diyarbakır şubesi, 78’liler Derneği, Yazar Şeyhmus Diken, Roza Kadın Derneği, Güvercinlik mahalle muhtarı ve çok sayıda Alevi vatandaş katıldı.

p18.jpg

Aşure lokması etkinliği saygı duruşu ile başladı.

p-002.jpg

Etkinliğin açılış konuşmasını Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Diyarbakır Şubesi Başkanı Cafer Koluman yaptı. Koluman’ın ardından Aşure lokması Gülbang’ı okundu. Aşure Gülbang’ını Ağuiçen Ocağından Aziz Güler ve Türkmen Hacı köyünden Hasan Baykurt dede okudu. Ardından deyişler eşliğinde semah gösterisi düzenlendi.

p5-002.jpg

Semah gösterisinin ardından Aşure lokması dağıtıldı.

p8.jpg

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Diyarbakır Şubesi Başkanı Cafer Koluman, Aşure etkinliğinde yaptığı konuşmasında bazı Aşure etkiliklerinin “şov amaçlı” yapıldığına vurgu yaptı.

p9.jpg

Yas-ı matem orucunun tarihsel sürecine ilişkin konuşan Koluman, Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediyelerine atanan kayyumların halkın iradesine müdahale olduğuna değindi. Koluman, konuşmasında Alevilere yönelik ötekileştirme politikalarının devam ettiğini belirtti.

p19.jpg

“Aşure siyasete malzeme edilmemeli”

Alevilerin 12 imam oruçlarını sessiz, sedasız gösterişten uzak kimsenin hayatına müdahale etmeden tuttuklarını belirten Koluman, “Matem orucu Alevilerindi çünkü. Kanlı Kerbela’dan sonra aşure lokması Hüseyin ve 72 yoldaşına adanan bir lokmadır. Asla siyasete malzeme edilmemelidir. Ama aşure geleneğimizin içi boşaltılmaya çalışıyor. Bilinmelidir ki 1400 yıldır nasıl yaşatıyorsak bundan sonra da siyasete alet etmeyeceğiz. Hz. Hüseyin direnmeyi esas almıştır. Biz de onun bıraktığı mirasa sahip çıkıp itaat etmeyeceğiz. Aleviler olarak haklarımızın ellerimizden alınmasına rağmen teslim olmayacağız. Alevi toplumu olarak özümüzü dara çekmenin zamanı gelmiştir.”diye konuştu.

“Ortak hareket etmeliyiz”

Öte yandan Diyarbakır başta olmak üzere üç büyükşehir’e yeniden atanan kayyımlara da değinen Koluman, “Kayyım ile irade gasp edilmiştir. O gün Küfe’de hakkın iradesi hiçe sayıldıysa günümüzde de devam ediyor. Bugün bu irade gasbı sadece Kürt halkına değil Alevilere ve mazlum halkadır da. Bu yüzden ortak hareket etmeliyiz. Hüseyin’in Seyit Rıza’nın yolu yolumuzdur. Biz şahın mirasına sahip çıkmak istiyorsak onun yolundan gitmeye devam etmeliyiz” ifadelerini kullandı.

p10.jpg

Ardından Demokratik Alevi Dernekleri Eşbaşkanı Nergis Güzel, kısa bir konuşma yaparak etkinliğe katılan canları selamladı.

p2-002.jpg

DAD Eyüp Şube Eş Başkanı Nergiz Güzel de şöyle konuştu: “Hak ve hakikat aşkına buradayız. Hüseyni duruşumuzu gerçekleştirmek için buradayız. Oruçlarınız hak katına yazılsın. Türkiye’de hukuksuzluk bin yıllardır var. Bu zihniyet belki hiç değişmeyecek ama biz mücadele etmeye devam edeceğiz.”

p3-003.jpg

“Biz barış ve kardeşlik istiyoruz”

Konuşmaların ardından Ağuçan Ocağı dedelerinden Aziz Güler, aşure lokmasının önemine değinerek, aşureye katılan 12 tane çeşit bir araya gelerek nasıl bir tat oluşturuyorsa halkların da 12 çeşit gibi bir arada ahenkle yaşaması gerektiğini kaydetti. Güler, “Biz insanlar ırk cins ayrımı gözetmeden barış içinde yaşarsak bu lokma taneleri gibi hep birlikte yaşayabiliriz. Alevilik eşittir insanlıktır. Biz barış ve kardeşlik istiyoruz. Ölümlere ve zulme artık bir son verilsin.” İfadelerini kullandı.

p16.jpg

Aşure dağıtımının ardından etkinlik sona erdi.

p12.jpg

p13.jpg

p14.jpg

Haber: Ali Abbas Yılmaz

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.