Diyarbakır Cemevi’nde Sivas anması

Diyarbakır Cemevi’nde Sivas anması
PSAKD Diyarbakır Şubesi’nde Sivas Katliamı’nda yaşamını yitirenler anıldı. Anmada ortak mücadeleye vurgu yapılırken, Sivas Madımak’ta yaşamını yitirenlerin unutulmadığı belirtildi.

TİGRİS HABER - Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Diyarbakır Şubesi’nde Sivas Katliamı’nda yaşamını yitirenler anıldı.

Yaşamını yitirenler için saygı duruşu yapılırken çerağlar uyandırıldı, deyişler okundu.

‘ACILARIMIZI ORTAKLAŞTIRALIM, MÜCADELEYİ BÜYÜTELİM’

Basın açıklamasını okuyan PSAKD Diyarbakır Şube Başkanı Aydın Atlı, “2 Temmuz 1993 Sivas Madımak Katliamı özünde sadece Alevilere karşı değil; ezilen, ötekileştirilen, dışlanan, yok sayılan bütün toplumsal kesimlere karşı yapılan bir katliamdır. O yüzden ezilen, ötekileştirilen, dışlanan ve yok sayılan herkesi zulme karşı ortak mücadeleye çağırıyoruz. Gelin acılarımızı ortaklaştıralım. Acılarımızı paylaşarak azaltalım. Gelin hep birlikte dayanışmayı ve mücadeleyi büyütelim. Büyütelim ki bize bu acıları yaşatanlardan hesap sorabilelim. Madımak katliamı şehitlerimizi unutmadığımızı, unutturmayacağımızı bir kez daha buradan haykırıyoruz” ifadelerini kullandı.

PSAKD Diyarbakır üyesi Zeynep Yavaş, Sivas Katliamı’nda yaşamını yitiren Koray Kaya için şiir okudu.

Anmaya katılan HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, CHP İl Başkanı Gönül Özel, HDP İl Eş Başkanı Zeyyat Ceylan, Türkiye İşçi Partisi’nden Musa Taştan ve PSAKD Diyarbakır önceki dönem başkanı Cafer Koluman konuşma yaptı.

‘BU ZİHNİYETE DUR DEMEMİZ GEREKİYOR’

HDP Milletvekili İmam Taşçıer, “Sivas katliamı davasının 8 tane avukatı AKP de vekil. O dava ne sonuçlandı ne de sonuçlandırılacak nasıl ki Şeyh Sait mezarı haren gösterilmiyor, Seyit Rıza’nın mezarı halen gösterilmiyor, Koçgiri’de binlerce insanın ölümü hala saklanıyor, Dersim de yine öyle… Bu komple bir zihniyettir. Bizim bu zihniyete dur dememiz gerekiyor onun için de öyle bir güne anmak yaşatma ve hesap sormak için hep birlikte davranmamız gerekiyor” dedi.

‘BU BİR İNSANLIK AYIBIDIR’

CHP il başkanı Gönül Özel de, “Karanlığa ve barbarlığa karşı mücadelemiz devam edecek. Çünkü bu yangın devam ediyor. Katledenlerin davası zaman aşımı diye kapatıldı. Canı katletmek zaman aşımı olur mu? Bu bir insanlık ayıbıdır. Hayatını kaybedenleri rahmetle anıyorum. Bu acıyı yüreğinde hissedip yüreği yananlara sabırlar diliyorum” diye konuştu.

‘ALEVİLER VE KÜRTLER ÜZERİNDEKİ KATLİAMLAR DEVAM EDİYOR’

HDP İl Eş Başkanı Zeyyat Ceylan ise “Bu ülkede Aleviler Ermeniler Kürtler yaşıyorlardı. Şimdi Ermenileri, Ezidileri, Süryanileri, Rumları tamamladılar. Tamamlayamadıkları iki şey kaldı, Aleviler ve Kürtler. Aleviler ve Kürtler üzerindeki baskı devam ediyor. Sivas ile Halepçe aynıdır. Koçgiri ile Şeyh Sait aynıdır. Sivas ile Sur aynıdır. Sivas 27 yıl önceydi Sur 4 yıl önceydi. Aleviler ve Kürtler üzerindeki katliamlar devam ediyor. Hafızamızı yok etmelerine izin vermeyeceğiz. Sivas’ta yaşamını yitirenlerin önünde saygı ile eğiliyorum” diye konuştu.

Türkiye İşçi Partisi’nden Musa Taştanda “Geçmişteki sistemi ile şimdiki sistem aynı barbarlığı sürdürüyor. Roboski’yi de gördük Halepçe’yi de gördük” ifadelerini kullandı.

‘DEVLET DOĞRUDAN BU KATLİAMIN FAİLİDİR’

PSAKD Diyarbakır eski başkanı Cafer Koluman, şunları kaydetti: “Olay diyoruz, olay değil bu bu bir katliamdır, kalbim kırıldı soykırım girişimidir. Çünkü Aleviler, Alevi kültürü gerçekten de yok edilmek isteniyor. Bu katliam aslında Koçgiri’de devam eden Dersim’de devam eden Maraş’ta Çorum’da devam eden Malatya’da devam eden katliamların bir devamıdır. Dolayısıyla bir devlet politikasıdır. Devletin bizzat parmağının içinde olduğu önceden planlanan ve tümden Alevilerin yok edilmesine, asimilasyona yönelik bir politika olduğu konusunda hemfikiriz ve biz buna katliam deriz. Peki, nerede sizin samimiyetiniz nerede demokratik devletiniz nerede hukuk devletiniz? Dolayısıyla kimse bizden hukuktan demokrasiden dem vuramaz. Bu yüzden diyoruz ki bugüne kadar devlet yüzleşmemişse, hesap sormamışsa adalet tecelli etmemişse devlet doğrudan bu katliamın planlayıcısıdır, failidir ve içindedir.” (Kaynak: PİRHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.