Diyarbakır Cezaevi 'müze' talebi

Diyarbakır Cezaevi 'müze' talebi
Diyarbakır 78'liler Derneği, "Diyarbakır Cezaevi müze olsun" talebiyle cezaevi önünde eylem yaptı.

Gencer ARPACI

DİYARBAKIR - Diyarbakır 78'liler Derneği, Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi'nin müze olması ve 12 Eylül askeri darbe sorumlularının yargılanmasını talep etmek amacıyla Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya MEYA-DER ve TUHAD-DER, yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı. Açıklamada konuşan 78'liler Derneği Yönetim Kurulu üyesi Ahmet Andiç, Türkiye'de bulunan cezaevlerinde baskı ve işkence politikalarının sistemli bir şekilde devam ettiğine dikkat çekti. 
Andiç, 12 Mart ve 12 Eylül döneminde özellikle Diyarbakır 5 No'lu Cezaevi'nde bu tür uygulamaların zirve yaptığını söyledi. Cezaevlerinde işkencelere maruz kalan tutukluların can yönünde direnişlerinin devam ettiğine dikkat çeken Andiç, "Mamak'ta metris'te bu tür uygulamalar zirve yaparken, aynı şekilde can bedeli direnişlerde eksik olmadı. Mazlumların, Ferhat Kurtayların, Kemallerin, Hayrilerin direnişlerini hala hatırlıyor, hala bilincimize yön veriyor bu direnişler. 1990'lı ve 2000 yıllarda da siyasi tutsaklara dönük saldırılar devam etti. Diyarbakır'da 10 tutsak dövülerek işkenceyle öldürüldü. 19 Aralık'ta hayata dönüş operasyonu adı altında cezaevlerinde 30 tutsak öldürüldü. Baskı ve işkence politikalarına karşı 100'ün üzerinde tutsak ölüm oruçlarında öldü. Yüzlercesi sakat kaldı" dedi. 

'Halkımız itibarsızlaştırma politikalarını boşa çıkaracaktır'

PKK Lideri Abdullah Öcalan tarafından başlatılan çözüm sürecinin devlet tarafından barış ve çözüm sürecinde istenen çizgilerde gitmediğini belirten Andiç, AKP ve Cemaat çatışmasının ortaya çıkardığı yolsuzlukların ve antidemokratik uygulamaların otoriterleşmede içselleşmiş bir karakter olduğunu söyledi. Andiç, "Hükümetin bu geri ve anti demokratik tutumları halkımızın mücadelesini durduramayacaktır. Halkımız Sayın Öcalan'a karşı düzenlenen yeni operasyonları, itibarsızlaştırma ve etkisizleştirme politikalarını boşa çıkaracaktır. Demokratik, hak ve özgürlük mücadelemiz halkımızla beraber sürecek ve hep beraber demokrasi ve özgürlükleri yaşayacağımız günler gelecektir" diye konuştu. 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.