Diyarbakır Çocuk ve Gençlik Ceza İnfaz Kurumu'nda işkence iddiası

Diyarbakır Çocuk ve Gençlik Ceza İnfaz Kurumu'nda işkence iddiası
İHD Diyarbakır Şubesi, Diyarbakır Çocuk ve Gençlik Ceza İnfaz Kurumu'nda 16 yaşında F.T. isimli çocuğun, bir infaz koruma memurunun fiziksel saldırısına maruz kaldığına ilişkin bir açıklama yaptı.

Tigris Haber-İHD Diyarbakır Şubesi, Diyarbakır Çocuk ve Gençlik Ceza İnfaz Kurumu'nda 16 yaşında F.T. isimli çocuğun, bir infaz koruma memurunun fiziksel saldırısına maruz kaldığına ilişkin bir açıklama yaptı.

Açıklamada “Başvurucu çocuk mahpus F.T.’ın beyanları esas alındığında özetle kurum personelinin mahpusa yönelik hem fiziki hem de psikolojik olarak işkence ve kötü muamelede bulunduğu görülmektedir. İnsanlığa karşı İşlenmiş suçlar arasında sayılan işkence fiilinin, hem ağırlığı hem de fiilin şu anda görevine devam eden bir infaz koruma memuru tarafından işlendiği iddiası nedeni ile titizlikle incelenmesi ve varsa delillerin ivedilikle toplanması gerekmektedir.” İfadelerine yer verildi.

İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi cezaevi komisyonu, hapishanede çocuğa yönelik işkence ve kötü muamele’ye ilişkin bir açıklama yaptı.

‘Çocuk mahpus F.T., şikayette bulundu’

Diyarbakır Çocuk ve Gençlik Ceza İnfaz Kurumu'nda 16 yaşında F.T. isimli çocuğun, bir infaz koruma memurunun fiziksel saldırısına maruz kaldığına ilişkin İHD Diyarbakır Şubesi’ne yapılan bir başvuru üzerine, söz konusu iddiaların araştırıldığının belirtildiği açıklamada  “Cezaevi Komisyonu Üyelerimiz, işkence ve kötü muamele mağduru çocuk mahpus F.T. ile bulunduğu hapishanede bir görüşme gerçekleşmiştir.  Çocuk mahpus F.T., 1 Kasım günü kitap okuduğu sırada H. isimli ve alkollü olduğunu belirttiği infaz koruma memurunun kendisini boğazını sıkmak suretiyle boğmaya çalıştığını ve tehdit ettiğini tarafımıza beyan etmiştir. Çocuk mahpus F.T., yaşadığı durumu arkadaşlarına anlattığını, yine cezaevi müdürüne de anlatarak şikayette bulunduğunu ve darp raporu aldığını tarafımıza beyan etmiştir.” denildi.

‘Hem fiziki hem de psikolojik olarak işkence ve kötü muamele var’

İnfaz koruma memurunun görevine devam ettiğinin belirtildiği açıklamada “İnfaz koruma memuru hakkında herhangi bir soruşturma açılıp açılmadığı bilgisini edinemedik. Cezaevi Komisyonu Üyelerimiz, Cezaevi Müdürü ve Cezaevi Savcısı ile ayrıca birer görüşme gerçekleştirmeyi planlamaktadır. Cezaevi Komisyonu Üyelerimiz, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı/Cezaevi Savcılığı’na aşağıda yazılı taleplerle suç duyurusunda bulunmuştur: Başvurucu çocuk mahpus F.T.’ın beyanları esas alındığında özetle kurum personelinin mahpusa yönelik hem fiziki hem de psikolojik olarak işkence ve kötü muamelede bulunduğu görülmektedir. İnsanlığa karşı İşlenmiş suçlar arasında sayılan işkence fiilinin, hem ağırlığı hem de fiilin şu anda görevine devam eden bir infaz koruma memuru tarafından işlendiği iddiası nedeni ile titizlikle incelenmesi ve varsa delillerin ivedilikle toplanması gerekmektedir.” İfadelerine yer verildi.

Açıklamada ayrıca, mağdur çocuğun vücudundaki işkence izleri henüz tam olarak kaybolmadan ivedi bir şekilde Adli Tıp Kurumu aracılığı ile tespit edilmesi gerektiği belirilirken, söz konusu olaya ilişkin yapılması gerekenler şöyle sırlandı:

“1- Derhal Cumhuriyet Savcısı eşliğinde olay yerinde bir olay yeri incelemesi yapılıp mağdurların/görgü tanıklarının beyanlarının alınması

2- Olay yerini gören kamera kayıtlarının tespiti yapılıp görüntülerinin muhafaza altına alınmasını

3- Mağdur çocuğun ivedi bir şekilde Tam teşekküllü Devlet Hastanesine sevkinin sağlanarak tedavilerinin yapılıp rapor aldırılması

4- Tespit edilecek şahıslar hakkında soruşturma işlemlerinin başlanılarak kamu davası açılmasını İvedi bir şekilde talep ediyoruz.

5- Hangi işlemlerin yapıldığı ile ilgili derneğimize bilgi verilmesini talep ederiz.” (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.