Diyarbakır Kısa Film Festivali'nin galası yapıldı

Diyarbakır Kısa Film Festivali'nin galası yapıldı
Halka ücretsiz olarak açık film gösterimleri yapan 1. Diyarbakır Kısa Film Festivali”nin galası yapıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle Diyarbakır Kültür Sanat ve Sinema Derneği tarafından bu yıl ilki düzenlenen festival, Sezai Karakoç Kültür ve Kongre Merkezi'nde başladı. Halka ücretsiz olarak açık olan filmlerin gösterimleri gündüz yapılırken, akşam önce kokteyl verildi ardından gala gecesi gerçekleştirildi.

Pandemi sürecinde normalleşme sürecine geçişle birlikte ilk fiziksel film festivaline ev sahipliği yapacak olan Diyarbakır, oyuncu, yönetmen ve sinema sektörünün önemli isimlerini ağırlayacak.

Diyarbakır Kültür Sanat ve Sinema Derneği’nin geçen yıl Şubat ayında start verdiği organizasyon için başvurular mart ayında başladı. Haziran ayında gerçekleştirilmesi planlanan festival, pandemi nedeniyle ertelenirken, başvurular online alındı.

diyarbakir-kisa-film-gala.jpg

Festivale, bin 266'sı uluslararası gösterim, 587'si kurmaca, 172 belgesel kategorisinden olmak 2 bin 25 başvuru olurken, finale kalan 20 film arasında 4 Kürtçe film de var. Festival bünyesinde, senaryo, yönetmenlik ve görüntü yönetmeni atölyesi olmak üzere toplamda 15 etkinlik yapılacak.

Gala gecesine Diyarbakır Vali Yardımcısı Ömer Çoşkun, Hani Belediye Başkanı İbrahim Lale, Sur ilçe Belediye Başkan Yardımcısı Veysel Kızılay, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil, Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Mustafa Fidan, DESOB Yönetim Kurulu Üyesi Abdullatif Aykul, ve çok sayıda ünlü isim ile davetliler katıldı.

Galada konuşan Diyarbakır Kültür Sanat ve Sinema Derneği Başkanı ve Festival Direktörü Yönetmen Serhat Gönen, “Bu yıl iki ilki yaşıyoruz. Hem kısa film festivalinin Diyarbakır'da olması hem de bu yıl kentte fiziki olarak gerçekleştirilen ilk festival oldu. Birçok festival gibi online olarak yapabilirdik ama ertelemek istedik. Amacımız sektör profesyonellerini kente getirip buradaki sinema severlerle buluşturmaktı. Festivalle, Diyarbakır'ın bir film platosu olduğunu herkese göstermek istedik. Kentin tanıtımına katkı sunacağımız için çok mutluyuz" dedi.

Sinema oyuncusu Suna Yıldızoğlu da, Diyarbakır'da festivale katılmanın kendisini heyecanlandırdığını söyledi.

1979 yılında en son konser için Diyarbakır’a geldiğini ifade eden Yıldızoğlu, “O dönemde geldiğimde kaldığım Sur ilçesinde hala eski havası duruyor. Sur'da ortama uygun yeni evlerin yapılmasının çok hoşuna gitti. Kısıtlama sürecinden sonra özgürlüğümü Diyarbakır'da kutluyorum. Diyarbakır'da festival yapılması önemli. Sanat ve müzik bizi birleştiriyor. Bu bağları koparmamız gerektiğini düşünüyorum. Müthiş bir fikir ve daha güzel şeylerin yapılacağından eminim" diye konuştu.

Oyuncu Hakan Karsak ise Diyarbakırlı olarak kentin sinema ve tiyatrosu için tecrübelerini burada farkındalık yaratarak aktarmaktan mutluluk duyduğunu söyledi. Karsak, "Burası için elimizden geleni yapmaya hazırız. Yıllar sonra burada arkadaşlarımız ve gençlerimizle görüşmek benim için gurur vericidir. Sinema ve tiyatrolar yüzde 50 kapasiteli açıldı. Sıcağa ve pandemiye rağmen gençlerin ilgisi güzel. Böyle kaliteli bir festivalle özlemi gidermeye çalışıyoruz. İstanbul ve Diyarbakır arasında uzun metraj film ve tiyatro arasında köprü görevi görmeyi istiyoruz" şeklinde konuştu.

Gecede sinema oyuncusu Ali Sürmeli'ye Ahmet Arif adına, Suna Yıldızoğlu'na da Sami Hazinses adına "Emek Ödülü" verilirken, 1. Diyarbakır Kısa Film Festivali 4 Haziran’a kadar çeşitli film gösterimleri ve etkinliklerle kutlanacak.

Gecede, festivalin yaşam bulması için katkı sunan Hani Belediye Başkanı İbrahim Lale’ye, Sur Belediye Başkan Vekili Abdullah Çiftçi adına Başkan Yardımcısı Veysel Kızılay’a, DTSO Başkanı Mehmet Kaya’ya, DTB Başkanı Engin Yeşil’e, OSB Başkanı Mustafa Fidan’a, DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu adına Yönetim Kurulu Üyesi Abdüllatif Aykul’a, DOGÜNSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Özkılıç adına Yönetim Kurulu Üyesi Şehmus Akbaş’a, Demir Hotel ve Green Park Hotel’e plaketler verildi. (İHA)

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.