Diyarbakır Ulu Beden Burcu ışıklandırıldı

Diyarbakır Ulu Beden Burcu ışıklandırıldı
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Ulu Beden Burcu’nun iç kısım aydınlatma çalışmalarını tamamladı.

TİGRİS HABER - Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ndeki Diyarbakır Surlarında başlattığı restorasyon çalışmalarını sürdürüyor. İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığınca Diyarbakır’ın en görkemli, anıtsal ve üzerinde kitabelerin bulunduğu burçlarda 10 Ağustos 2020’de başlatılan 1. Etap restorasyon çalışmalarının büyük bir bölümünü tamamlandı.

Ulu Beden Burcunda, teras ve seğirdim bölümlerinde biriken toprak temizlenerek zemine ulaşılan çalışmalarda, burç zeminine düşen surlara ait taşlar yerlerine monte edilerek orijinalliğinin korunması sağlandı.

burc-isiklandirma-tigris.jpg

Ulu Beden Burcu

Silindirik bir plana sahip Ulu Beden Burcu, şehri çevreleyen surların güneybatısında yer alıyor. Evli Beden olarak da bilinen burç, Artuklu Hükümdarı Melik Salih adına 1208 yılında Mimar Caferoğlu İbrahim tarafından yapıldığı kitabesinde geçiyor. Burcun üzerinde, hâkimiyetin simgesi olan çift başlı kartal; süper gücü simgeleyen kanatlı aslan; burcu tepeden tırnağa saran kitabeler; mukarnas süslemeleri yer alıyor. (İHA)

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.