Diyarbakır Vergi Dairesi’nden konut sahiplerine uyarı

Diyarbakır Vergi Dairesi’nden konut sahiplerine uyarı
Diyarbakır Vergi Dairesi Başkanlığı, yaptığı yazılı bir açıklama ile “konutlarda, her bir konut için aylık 500 TL ve üzerinde kira geliri elde edenlerin, kiraya ilişkin tahsilat ve ödemelerini banka ve benzeri finans kurumları veya posta idareleri aracılığıyla” gerçekleştirmemeleri halinde cezai işlem uyarısı yaptı.

Diyarbakır Vergi Dairesi Başkanlığı, konut kiralamalarında dikkat edilmesi gereken hususlar üzerine, vatandaşı bilgilendirmek amacıyla yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada şu hususlara yer verildi:

1. Konutlarda, her bir konut için aylık 500 TL ve üzerinde kira geliri elde edenlerin, kiraya ilişkin tahsilat ve ödemelerini banka ve benzeri finans kurumları veya posta idareleri aracılığıyla gerçekleştirmeleri ve bu kurum ve kuruluşlar tarafından düzenlenen belgelerle bu ödemeleri tevsik etmeleri zorunluluğu bulunmaktadır. Banka ve benzeri finans kurumları veya posta idareleri aracı kılınmak suretiyle, para yatırma veya havale, çek veya kredi kartı gibi araçlar kullanılmak suretiyle yapılan tahsilat ve ödemeler karşılığında dekont veya hesap bildirim cetvelleri düzenlendiğinde, bu belgeler tevsik edici belge kabul edilecektir. Bankaların internet şubeleri üzerinden yapılan ödeme ve tahsilatlar da bu kapsamdadır. (268 seri nolu Gelir Vergisi Genel Tebliği)

2. kiraya veren (konut sahibi)  500 TL ve üzerinde kira gelirlerini banka ve benzeri finans kurumları veya posta idareleri aracılığıyla tahsil etmesi zorunludur. Kiracılar 500 TL ve üzerinde kira ödemelerini banka ve benzeri finans kurumları veya posta idareleri aracılığıyla ödemesi zorunludur.

 Söz konusu zorunluluklara uymayanlara kesilecek ceza, “Vergi Usul Kanunu’nun” mükerrer 355 inci maddesinde;

  1.Birinci sınıf tüccarlar ile serbest meslek erbabı hakkında (1.1.2019’dan itibaren 1.900 TL) Türk Lirası,

 2.İkinci sınıf tüccarlar, defter tutan çiftçiler ile kazancı basit usulda tespit edilenler hakkında (1.1.2019’dan itibaren 980 TL) Türk Lirası,

 3.Yukarıdaki bentlerde yazılı bulunanlar dışında kalanlar hakkında (1.1.2019’dan itibaren 490 TL) Türk Lirasından, az olmamak üzere her bir işlem için bu işleme konu tutarın %5’i oranında usulsüzlük cezası düzenlenecektir.

3.Kira geliri elde eden mükellefler, 1 Ocak 2019 - 31 Aralık 2019 dönemine ait kira gelirleri için 1-31 Mart 2020 tarihleri arasında beyannamelerini Hazır Beyan Sistemi aracılığıyla internet ortamında kolaylıkla verebileceklerdir.

4.Mükellefler; www.gib.gov.tr internet sitemizden, 189 telefon numaralı Vergi İletişim Merkezinden, Diyarbakır Vergi Dairesi Başkanlığı Mükellef Hizmetleri Müdürlüğünden konu hakkında detaylı bilgi alabileceklerdir. (Haber Merkezi)

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.