Diyarbakır’a Şehir Hastanesi geliyor

Diyarbakır’a Şehir Hastanesi geliyor
Diyarbakır’da artan vaka sayısına rağmen hastanelerdeki yatak sayısında ve yoğun bakımlarda bir sorun olmadığını ifade eden AK Parti Diyarbakır Milletvekili Mehdi Eker, ihtiyaç halinde sahra hastanelerinin kurulabileceğini belirtirken, Diyarbakır’a da Şehir Hastanesi müjdesi verdi.

TİGRİS HABER - Eski Tarım Bakanı ve AK Parti Diyarbakır Milletvekili Mehdi Eker, kentte son süreçte artan vaka sayılarına ilişkin Tigris Habere değerlendirmelerde bulundu.

Ali Abbas Yılmaz / Özel

Yatak sayısında ve yoğun bakımlarda bir sorun yok

Sağlık Bakanlığı ve il Valisi ile irtibat halinde olduklarını belirten AK Parti Diyarbakır Milletvekili Mehdi Eker, şöyle konuştu: “Sağlık İl Müdürlüğü’nün alacağı tedbirler konusunda herhangi bir ihtiyaçları varsa Bakanlığın temin edeceği şeyler, onlar takip ediliyor. Onun dışında süreç yönetiliyor. Burada önemli olan husus şu, vatandaşların mutlak suretle uyarılara dikkat etmesi gerekiyor. Sonuçta bu sayıyı arttırıp azaltma bizim elimizde, kurullara uymamızla ilişkili bir husus. Sonuçta Diyarbakır milyonluk bir şehir. Bize Diyarbakır’la ilgili hastanede tedaviye ilişkin verilen bilgi hasta yataklarında, yoğun bakım yataklarında herhangi bir sorun, sıkıntı olmadığı yönünde. Tabii tedbirleri almakta fayda var. Eğer hepimiz kurallara uyarsak, maske, mesafe gibi maliyeti en düşük tedbirleri alırsak bu önemli. Maskemizi takacağız, sosyal mesafeye, hijyene dikkat edeceğiz. Elimizi yüzümüzü sabunla yıkayacağız. Vatandaşın bu tedbirlere uymasına hepimiz yardımcı olacağız.”

‘Birbirimizi ikaz etmemiz lazım’

Pandemiyle mücadelede vatandaşın basit tedbirlere uymasının temel önemde olduğunu ifade eden Eker, şunları ifade etti: “Tabii koyduğumuz kuralların uygulama imkanı olan kurallar olması lazım. Uygulanamayacak ya da uygulanması çok zor olan tedbirleri önermek de çok sonuç alıcı olmayabilir. Uygulanması mümkün olan tedbirlerin alınması ve o tedbirlerin uygulanması ve bunun takip edilmesidir. Diyarbakır’da şimdiye kadar en çok sorun olan nedir; taziyelerdir, düğünlerdir, mevlütlerdir. Yani, insanların bir şekilde sık sık bir araya geldiği toplu etkinliklerdir. Virüs buralarda bulaşıyor ve bu etkinlikleri bu süreçte yapmayacağız. Kurallara uyacağız. İkincisi ise birey olarak kendimizi koruyacağız. Bunları yapmadığımız sürece hangi hastaneyi, hangi yatak sayısını alırsanız alın sonuç çok farklı olmayacak. Alınan tedbirler tüm dünyada kabul görmüş tedbirlerdir ve bunları uygulayacağız. Diyarbakır’da İl Sağlık Müdürlüğü ile görüşüyorum. Vali Bey ile görüşüyorum. Sağlık Bakanımız ile görüşüyorum, eksik bir şey var mı diye. Ama herhangi bir ilaçta, cihazda, üründe bir sorun yok. Diyarbakır’da bütün bunların hepsi var. Sorun burada değil. Bütün bunlara ilave olarak hangi tedbirlerin daha etkili olabileceğini tartışalım, takip edelim, uygulayalım. Yetkililerle konuştuğumuzda da basit tedbirler uygulanmadığı sürece çok ağır müeyyideli tedbirlerin alınması da mümkün olmaz. İkazlar gerek basında gerek kamu spotu olarak veriliyor. Yani, bizim birbirimizi ikaz etmemiz lazım. Sokakta hala maske takmayan insanlar görüyoruz. Kalabalık ortamlarda insanlar sosyal mesafeye riayet etmiyor. Bunlar devam ettiği sürece bu problemde istediğimiz sonuca ulaşamıyoruz. Bu da toplumsal olarak ödediğimiz bir bedele dönüşüyor. Can kayıplarımız oluyor, hastalarımız oluyor.”

‘Ne çok fazla abartacağız ne de çok fazla küçümseyeceğiz’

Vatandaşlardan zaman zaman gelen sıkıntıları takip ettiklerini belirten Eker, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sağlık Bakanlığımız, Sağlık İl Müdürlüğümüz ve Valiliğimiz aracılığıyla bu konuda özel bir sıkıntı olmadığını dikkatli bir şekilde takip ediyoruz. Yataklı tedavi görmesi gereken hastalarımızın hepsinin yataklı tedaviye alındığı bilgisini alıyoruz. Geçenlerde bir partinin siyasetçisinin, “bana günde 45 kişi geliyor” sözlerine yönelik olarak Sağlık İl Müdürlüğü açıklama yaptı ve bunun doğru olmadığı belirtildi. Bazen vatandaştan gelen bilgiler doğrulanmadan, gerçek olup olmadığı test edilmeden değerlendirmeler yapılabiliyor ama bunlar süreçle mücadelede bir fayda vermiyor, katkı sağlamıyor. Bunlara da dikkat etmek lazım. Gerçekçi olmamız lazım ve ilave panik yaratmamamız lazım.  Ne çok fazla abartacağız ne de çok fazla küçümseyeceğiz, önemsiz gibi göstereceğiz. İkisini de yapmayacağız, gerçekçi olacağız. Hakikat ne ise ona göre de tedbirlerimizi alacağız. Zaman zaman vatandaşlarla da görüşüyoruz. Hemşerilerimize söylediğimiz, tedbirlere uyalım ve birbirimizi güzellikle ikaz edelim, birbirimize yardımcı olalım ve bu belayı hep birlikte durduralım. Bu sadece Diyarbakır’da değil, bütün bölgede, bütün Türkiye’de böyle. Türkiye’nin her ilinde sorun aynı. Dolayısıyla ortak bir mücadele etmemiz gerekiyor.”

İhtiyaç halinde sahra hastanesi kurulur

Artan vaka sayıları ve hastane yatak sayılarının yetersiz kalması durumunda sahra hastanelerinin kurulup kurulmayacağı yönündeki beklentileri değerlendiren Eker, “İhtiyaç varsa yapılır. Ama öyle bir ihtiyaç yokken o tedbire başvurulmaz. Onu bilecek olan da hastane yönetimi, İl Sağlık Müdürlüğü, Valiliktir. Bütün bunlar yetkililer tarafından gün be gün takip ediliyor. Müraacat eden hasta sayısı, yatakta tedavi görmesi gereken hasta sayısı tüm bunlar dikkate alınıyor. Eğer Diyarbakır’daki tüm hastanelerde yatak sayısı yeterli değilse ve hasta birikiyorsa o zaman sahra hastanesi de başka hastane de gündeme gelir ve o tedbirler devreye girer. Ama bunun sayısal bir temele dayandırılması lazım. İhtiyaç varsa olur, ihtiyaç olduğunda gerçekleşecek zaten. Şuana kadar o yönde bir ihtiyaç bize bildirilmedi” diye konuştu. 

Diyarbakır Şehir Hastanesi 2020 bütçesine alındı

Diyarbakır’da şehir hastanesi meselesi üzerine konuşan Eker, şunları ifade etti: “İlk planda yapılan Şehir Hastaneleri yap işlet devret modeli ile yapıldı. Bakanlığın bütçesinin dışında ihaleye çıkıldı, müraacatlar alındı ve firmalar onu yaptılar. Hasta sayısına falan yıllar üzerinden o parayı devletten alacak şekilde yapılandı. Sonra bu uygulamaya son verildi. Diyarbakır Şehir Hastanesi Sağlık Bakanlığı’nın kendi bütçesi ile bakanlık tarafından yapılmasına karar verildi. Bu 2020 bütçesine de girdi. 2020 bütçesinde Diyarbakır Şehir Hastanesi ile ilgili ödeme ayrıldı. Sağlık Bakanlığı tarafından bunun prosedürü şuan işliyor. Sağlık Bakanımızla geçen sene konuşmuştum bu konuyu ve bizim çabamızla geçen sene bu karar alındı. Türkiye’de Sağlık Bakanlığı’nın yapacağı Şehir Hastanesi’nden 2 tanesinden biri Diyarbakır’da yapılacak. Elazığ yolu bölgesinde mevcut hastanenin oradaki arazide yapılacak. Bunun da sebebi şu, oradaki arazi zaten kamunun arazisi. O alanda Diyarbakır’daki Şehir Hastanesi ihtiyacı giderilecek.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
9 Yorum