Diyarbakır’a turist akını

Diyarbakır’a turist akını
Turistler akın etti, tarihi Sur İlçesi’nde adım atacak yer kalmadı. Oteller tamamen doldu

Tigris Haber- Peygamber türbeleri, camileri, medreseleri, kiliseleri, Surları ve Hevsel bahçeleriyle son yılların en önemli cazibe merkezlerinden biri olma yolunda ilerleyen Diyarbakır’da otellerdeki rezervasyon yüzde 100'e ulaştı. İlkbaharın gelişi ile tarih ve medeniyet şehri yerli ve yabancı turistlerin akınına uğramaya devam ediyor. Yerli ve yabancı turist ilgisi resmi kurumları, sivil toplum örgütlerini ve esnafın yüzünü güldürdü.

turizm-(1)-001.jpg

Turizmdeki hareketlilik ile ilgili Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, Güneydoğu Anadolu Yöre Temsil Kurulu (YTK) Başkanı Mehmet Akyıl ve kente gelen yerli turistlerle konuştuk.

 Bilet fiyatları yüksek, uçak sayısı az

dqrjeeewoaauvww.jpg

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, “Geçtiğimiz yıl Kültür ve Turizm Bakanının  açıklaması ile 6 bölgede konsantrasyon bölgesi oluşturulmuştu, planlamaya Diyarbakır'da eklenmişti. Diyarbakır’ın planlamaya dahil edilmesiyle turizm potansiyeli oldukça yükseldi. Kentimizin milyonları aşan bir potansiyeli var. Tur operatörlerinin Diyarbakır’a olan ilgileri ziyaretleri artırdı. Her gelen bir kafile yeni yeni kafilelerin gelmelerini sağlıyor. Bu anlamda önemli bir ivme yakaladık. Yapılması gereken işlerimiz var. Turistlerin önemli bir kısmı Cumayı katacak şekilde tur düzenliyor. Tüm işletmelerin açık halde olması gerekirken, ne yazık ki kentimizde bu sorunumuz var. Ulaşım ile ilgili önemli sorun yaşıyoruz. Bilet fiyatları yüksek, uçak sayıları artmalı. Gelen misafirler çok güzel ağırlanıyor” dedi.

turizm-(4).jpg

Sur’daki yasak kalkmalı, turizme açılmalı

Sur’un yasaklı olan bölgelerinin bir an önce hizmete açılması gerektiğini belirten Kaya, “Bu konuda oda olarak her türlü işbirliğine hazırız. Keçi burcu ve Sur etrafındaki inşaat alanlarının dışındaki bölgeler gezilere açılmalı. Sur içi önemli bir ilçemiz. Bunların bir an önce turizme açılması gerekir. Bu eksikliklerimiz tamamlanınca turist sayısı ciddi şekilde artar. Sorunlarımızın çözümü için Vali beyle görüşüyoruz. Kentimiz tarih ve kültür turizmi anlamında önemli bir kenttir. İnsanlar gördükçe daha çok kentimizi öneriyorlar. Bu eksikliklerimizi tamamlarsak istihdamı artıracak bir boyuta ulaşırız” şeklinde konuştu.

Otellerde doluluk oranı yüzde yüz

Baharın gelişi ile birlikte ciddi bir hareketliliğin yaşandığını belirten Güneydoğu Anadolu Yöre Temsil Kurulu (YTK) Başkanı Mehmet Akyıl, “Otellerimizin birçoğunda doluluk oranı yüzde yüzleri buldu. Bu çok önemli bir gelişme. Son yılların en hareketli dönemini yaşıyoruz. Hem yerli hem yabancı turistlerin ciddi bir ilgisi var. İlginin bu şekilde olması sevindirici. Nisan ve Mayıs ayı için çok umutluyuz. Medeniyet ve kültür şehrini gören yerli ve yabancı turistler gördüklerine inanamıyor” dedi.

20170514181132_unnamed-1.jpg

Yasaklı yerler açılsın

Konaklama ile ilgili bir sorun olmadığını belirten Akyıl, “Özellikle Sur bölgemizdeki esnaflarımızın daha dikkatli davranması gerekir. Bazı işletmelerin hafta sonları kapalı. Oysa turistler daha çok hafta sonu geliyor. Sur ilçemiz turizm açısından çok önemli bir yere sahip. Sur’da turistleri rahatsız edecek görüntülerden kaçınmalıyız. Ayrıca yasaklı olan yerlerin bir an önce açılması lazım. Çünkü turistler her yeri görmek istiyor. Bu konuda sayın valimizin girişimleri var. Bu sorunlarımızın da çözülmesi ile turizm konusunda bu kentin önü çok açıktır” diye konuştu.

Bu kentin insanları çok sıcakkanlı

Gazetemize konuşan turistler, Diyarbakır’ın muhteşem bir şehir olduğunu belirtti. Antalya’dan Diyarbakır’a geldiklerini belirten turistler, “Diyarbakır’ın tarihi dokusunu çok beğendik. Çevre temizliğine biraz daha önem verilebilinir. Gideceğimiz her yerde bu güzelliklerden söz edeceğiz. Diyarbakır kültürü ve tarihi ile muhteşem bir şehir. İnsanları çok sıcakkanlı. Burayı geldiğimiz için çok mutluyuz.

Berçem Kartal Altunakar / Yılmaz Yiğitler / Özel

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.