Diyarbakır'da 480 yıl önce şu şebekesi döşenmiş

Diyarbakır'da 480 yıl önce şu şebekesi döşenmiş
Diyarbakır’da 480 yıl önce yaptırılan içme suyu şebekesinin bir kısmı daha bulundu

TİGRİS HABER - Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürlüğünce yürütülen altyapı çalışması sırasında, 1543'te inşa ettirilen ve 1930'a kadar halkın su ihtiyacını karşılayan, yaklaşık 14 kilometre uzunluğundaki hattın bir kısmı daha ortaya çıkarıldı.

DİSKİ ekipleri, altyapı çalışmaları sırasında, Kanuni Sultan Süleyman tarafından inşa ettirilen ve 1930'a kadar halkın su ihtiyacını karşılayan içme suyu şebekesinin bir bölümü daha bulundu. Daha önce merkez Sur ilçesindeki tarihi surların restorasyon çalışması ile İçkale'de Amida Höyük'teki arkeolojik kazılarda bulunan içme suyu şebekesinin bir kısmı daha ekiplerin yürüttüğü altyapı çalışmasında gün yüzüne çıktı.

DİSKİ Genel Müdürlüğü ekipleri, merkez Bağlar ilçesi Bağcılar Mahallesi'ndeki Lice Afet Evleri civarında içme suyu şebekesi için altyapı çalışması yürüttüğü sırada, 1543'te inşa ettirilen ve 1930'a kadar halkın su ihtiyacını karşılayan içme suyu şebekesine rastladı.

su-sebekesi-2.jpegTarihi su kanalı için çalışmalar durduruldu

DİSKİ Genel Müdürü Fırat Tutşi, kentte yeni gelişen bölgelere içme suyu ve kanalizasyon hattı döşediklerini, bu kapsamda yürüttükleri çalışma esnasında tesadüfen tarihi bir kanala denk geldiklerini söyledi. Tarihi su kanalı için çalışmaları durdurduklarını belirten Tutşi, kanalı koruma altına alarak ilgili yerlere resmi bildirimde bulunduklarını dile getirdi.

Yaptıkları araştırmada "Ab-ı Hamravat" adlı kanalın 480 yıllık geçmişinin bulunduğunu tespit ettiklerini bildiren Tutşi, şöyle konuştu:

su-sebekesi-3.jpeg

"Kanuni Sultan Süleyman, burada geldiğinde Diyarbakır'ın içme suyu ihtiyacını karşılamak üzere su kanalının yapılması talimatını veriyor. Diyarbakır, tarihi bir şehir, yüzlerce tarihi eseri var. Bu kanalın da o tarihi eserler içerisinde yer almasını ve turizme açılmasını bekliyoruz. İnşallah tespit ettiğimiz kanalın büyük bir kısmı korunmuş olarak bulunur. Kanalda yapılan işçilik son derece kaliteli. Yaklaşık 500 yıllık bir kanaldan bahsediyoruz ve hala çok iyi durumda. Su kaybı olmasın diye kanalın düzgün işlemesi açısından harika bir işçilik var. Bunun gün ışığına çıkartılması ve turizme kazandırılmasına ilişkin ilgili birimler çalışacaktır."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.