Diyarbakır’da 5 yıldızlı hayvan bakımevi açıldı

Diyarbakır’da 5 yıldızlı hayvan bakımevi açıldı
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi açıldı. Açılışa davet edilmediğini belirten Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) temsilcisi Sevgi Ekmekçiler bu duruma tepki gösterdi.

TİGRİS HABER- Büyükşehir Belediyesince yenilenen 17 dönüm üzerine kurulu Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde 51 köpek kulübesi, ameliyathane, laboratuvar, röntgen odası, kedi evi, idari bina, büyükbaş hayvan barınağı yer alıyor.

Merkez, 3 veteriner hekim, 3 veteriner sağlık teknikeri, 9 personel, 5 araç ve Mobil Kısırlaştırma Aracı ile hizmet verecek.

Devegeçidi’nde bulunan Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’nin açılışında konuşan Vali Karaloğlu, soğuk bir kış gününde “Can Dostlarımız”a sıcak bir yuva açtıklarını söyledi.

Şehirlerde sadece insanların yaşamadığını ifade eden Karaloğlu, şöyle konuştu: “Artık şehirlerde sadece biz yokuz. Şehirleri ortak kullandığımız farklı canlılar var, can dostlarımız var. Onlarla ilgili yeni tesisler inşa etmek, onlarla ilgili bakımevleri, rehabilitasyon merkezleri kurmak da belediyeler olarak bizim görevimiz.”

Tesis Diyarbakır ve çevresindeki sokak hayvanlarına hizmet verecek

Karaloğlu, daha önce var olan bakımevinin koşullarının kötü olduğunu, hayvanseverlerin sürekli şikayet ettiğini hatırlatarak var olan yapıyı tamamen yıkarak yerine modern Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’ni oluşturduklarını belirtti.

Tesisin Diyarbakır ve çevresinde bakıma, rehabilitasyona, sağlık müdahalesine ihtiyacı olan hayvanlar için inşa edildiğini kaydeden Karaloğlu şunları kaydetti:

“Vatandaşımızda şöyle bir algı var, sokaktaki başıboş hayvanlar toplansın bir merkezde bakılsın. Bu insani olarak da hayvan hakları açısından da doğru değil, mümkün de değil. Bizim burada yapacağımız şey, bakıma ihtiyacı olan hayvanların bakımını üstlenmek, onları rehabilite etmek, ameliyata ihtiyacı varsa onu yapmak. Yaralı ise onun tedavisini gerçekleştirmek, yeni doğum yapmışsa, doğum yapan hayvanı ve yavrularını burada belli bir müddet bakımlarını sağlamak maksadıyla bu tesisi oluşturuldu.”

Vatandaşlarımızın sahiplenme yapabilecekleri sistemi oluşturacağız

Tesisin son sistem modern cihazlarla donatıldığını anlatan Karaloğlu, içerisinde ameliyathane, laboratuvar, röntgen ünitesi ve hayvan evlerinin bulunduğunu aktardı.

Karaloğlu, “Tesisimizde halkımızın, çocuklarımızın gelip burada hayvan sevebilecekleri, vatandaşlarımızın sahiplenme yapabilecekleri sistemleri de oluşturacağız bu mekanda. Şehrimize ve bölgemize hizmet etmiş olacak.” dedi.

“Pandemiye rağmen Diyarbakır’da önemli projelere imza attık”

Karaloğlu, konuşmasını şöyle tamamladı: “Biz Diyarbakır'da önemli bir kentsel dönüşüm, kentsel yenileme çalışmaları yapıyoruz. İşte bugün burada açılışını yaptığımız tesis de Diyarbakır’a kazandırdığımız kentsel yenileme çalışmalarından bir tanesi. Diyarbakır’ın kaybolan yıllarını telafi etmek, kaybolan umutlarını yeniden yeşertmek üzere çalışmalarımıza hep birlikte devam edeceğiz. 2021 yılı hem dünyada hem Türkiye’de pandemi dolayısıyla sıkıntılı geçmesine rağmen Allah'a hamdolsun biz Diyarbakır’da önemli projelere hep birlikte imza attık. Vatandaşımızın yaşam seviyesini yukarıya çekecek önemli işler yaptık. 2022 yılına da aynı hızla aynı tempoyla aynı aşkla ve heyecanla çalışmaya devam ediyoruz ve bugün bu soğuk havada yeni bir tesisi kentimize kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. 2022 yılında da yine 17 ilçemizin tamamında vatandaşımızın gönlüne dokunmaya, vatandaşımızın sorunlarını çözmeye, bütün ekibimle beraber kamuda, Büyükşehirde, ilçe belediyeleriyle beraber inşallah devam edeceğiz.”

Hayvanların psikolojisi bozuluyor

Daha sonra konuşan Ak Parti Diyarbakır Milletvekili Mehdi Eker, uygun olmayan ortamlarda insanların ev hayvanlarıyla birlikte bir arada yaşamasının önemli sorunlar çıkardığını söyledi. İnsanların belirli bir süreden sonra hayvanlarını sokağa terk ettiğini belirten Eker, “Sonra bunları alıyorlar, sevgi ve şefkat gösterilen hayvanlar bu defa sokağa terk ediliyor. Hayvanın psikolojisi bozuluyor. Özellikle köpeklerin yaradılışı ve psikolojisi itibariyle sevgiye, ilgiye ve şefkate çok ama çok ihtiyacı var. Bir kere alıştırıldıktan sonra terk edilmesi onda derin psikolojik travmalar yaratır. Ve o köpekler sokaklara terk edildiklerinde bu defa toplum ve şehir için birer soruna dönüşür” diye konuştu.

Bütün canlılara merhamet ve şefkat ile yaklaşılması gerektiğini dile getiren Eker, “Bu asıldır, esastır. İslam tarihinin önemli şahsiyetlerden bir tanesi Ebu hurer’edir. Ebu Hurer’e kedi babasıdır. Çünkü gezdiği her yerde o kedi ile dolaşır onun için lakabı odur. Ve Ebu Hurer’enin İslam tarihindeki yerini çok iyi biliyorsunuz. Hz. Resululullah (S.A.V.)’den en çok hadisi şerifte rivayet edilenlerden bir tanesidir. Daha çok örnekleri var. İslam tarihinde Hz. Peygamber’in bizatihi kendi hayatında tavsiyelerinde hususlar” dedi.

Hayvanlara zarar veriyorlar

Birlikte yaşamak durumda olduğumuz şehirlerde kedilerle, köpeklerle ilişiği daha doğru, dürüst, daha insani, insana yakışır bir şekilde bunun düzenlenmesi gerektiğine değinen Eker, “Bunun iççin kurumlar kurmamız, müesseseler geliştirmemiz gerekiyor. Tedbirler almamız gerekiyor. Eğitim bunların en başındadır. Öyle şeyler biliyoruz ki, yavru köpeği alıyor, sonra evin içinde büyüyor, büyüyünce kuyruğu evdeki eşyalara zarar veriyor diye, operasyonla kuyruğunu kesiyorlar. Ya da kulaklarını kesiyorlar. Ve hayvanı kendisini ifade etmekten mahrum bırakıyorlar. Oysa o hayvan konuşamıyor, kendisini kuyruğu veya kulak hareketleriyle ifade edebiliyor. Ve bir canlının kuyruğunu ve kulağını kesmek onun dilini koparmaktan daha fenadır. Maalesef modern insanın bu şekilde yaşadığı sebep olduğu problemler günlük hayatımızda var. Sayın Cumhurbaşkanımız İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde İstanbul Alibeyköy’de bu tür tesislerin ilk örneğini talimatladı” ifadelerini kullandı.

Açılış programına Ak Parti Milletvekilleri ile Ebubekir Bal, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç, Bağlar Kaymakamı Yavuz Güner, Kayapınar Kaymakamı Ünal Koç, Yenişehir Kaymakamı Murat Beşikci, Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu, Ak Parti MKYK üyeleri Alattin Parlak, Suna Kepoğlu, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ayhan Kardan, daire başkanları, hayvan severler ve vatandaşlar katıldı.

HAYTAP Başkanı davet edilmedim

Bu arada Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Diyarbakır temsilcisi Sevgi Ekmekçiler açılışa davet edilmeği için belediye görevlilerine tepki gösterdi.

Sosyal medya hesabı üzerinden bu duruma tepki gösteren Ekmekçiler, “Diyarbakır'da bakımevi açılışı yapıldı ancak hayvan korumacıların çağırılmadığı bir açılış gerçekleştirildi. Bu durum hayvan korumacıları yok saymaktır. Bu bundan sonra hayvanlar adına yaşanacak olumsuz durumların habercisidir. 25 yıldır Diyarbakır'da hayvan haklarını savunan bir kişiyim hayvan hakları bu şehirde belediye ve gönüllü işbirliği ile yürütülüyordu. Ancak bir yıldan beri bu değişti. Hayvanlar için kabus başladı” ifadelerini kullandı.

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum