Diyarbakır'da 'angarya' görevlendirmede geri adım

Diyarbakır'da 'angarya' görevlendirmede geri adım
Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının "Ulusal Hane Ziyaretleri" projesinde 49 öğretmenin görevlendirilmesi, gelen tepkiler üzerine geri çekildi. Sendikalar görevlendirmeyi ‘Angarya’ olarak değerlendirdi.

Salih Yeşil

TİGRİS HABER - Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının amacını, "ihtiyaç sahibi ailelerin tespiti ve sosyal desteklerimizin takibini" yapmak olarak açıkladığı "Ulusal Hane Ziyaretleri" projesinde öğretmenler görevlendirildi. Personel yetersizliği nedeniyle Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Çınar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü arasında yapılan görüşmelerde 40 öğretmen görevlendirildi. Ancak sendikalar görevlendirmeye "angarya" diye karşı çıkınca karar geri alındı.

Öğretmenlerle ilgili yapılan görevlendirmeyle ilgili bilgi veren Diyarbakır Eğitim ve Bilişim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Diyarbakır 1 No'lu Şube Eşbaşkanı Zülküf Güneş, projenin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı İl Müdürlükleri aracılığıyla yürütüldüğünü aktardı. Çınar'da bu projeler için öğretmenlerin görevlendirdiğini kaydeden Güneş, "Ama görevden vazife çıkaran idareciler, öğretmenlere böylesi angarya görevler dayatabiliyor. Çınar Milli Eğitim Müdürlüğünde yaklaşık 50 öğretmen arkadaşımız 'Ulusal Hane Ziyareti' projesi kapsamında görevlendirilmiş. 2 hafta boyunca yaklaşık 50 öğretmenimiz okullarına gitmeyecek, Çınar'ın köylerindeki evleri ziyaret edecek evlerle ilgili anket çalışması yürüteceklerdi" diye konuştu.

Kendi görev alanlarıyla ilgili olmayan görevlendirmeleri "angarya" olarak niteleyen Güneş, "Öğretmenlere böylesi bir görev ne yaptırılabilir ne de dayatılabilir. Çınar İlçe Milli Eğitim Müdürünün böyle bir karar altına imza atmasını kınıyoruz" dedi.

gunse-tigris.jpg

Eğitim Sen Diyarbakır 1 No'lu Şube Eşbaşkanı Zülküf Güneş

'Angarya görevler yapmıyoruz'

Görevlendirilen öğretmenlere pandemi sırasında da benzer bir şekilde "angarya" görevler verilmeye çalışıldığını dile getiren Güneş, "Burada görevlendirilen öğretmenlerin bu görevleri yapmama hakları var. Gönüllülük esasına göre bu görevi yapan öğretmen varsa o ayrı, ama yapmak istemeyen öğretmen arkadaşlarımız bu görevi yapmayabilirler. Biz, sendika olarak 'angarya görev yapmıyoruz' diye bir kararımız da var. Pandemide de eğitim emekçilerine parklarda maske ve mesafe nöbetleri tutturmaya çalıştılar. Tepkiler ve müdahaleler sonrası bu görevlendirmeler geri çekildi. Bu da benzer bir durumdur" diye konuştu.

Karar geri çekildi

Sendikalarının "angarya" görevlerin kabul edilmesi kararı olduğunu dile getiren Güneş, eğitim ve öğretimi aksatacak böylesi bir görevlendirme kararının yanlış olduğunu belirterek, gelen tepkiler karşısında Çınar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün karardan geri adım attığını söyledi. Tepkiler sonrası kararın geri çekildiğini belirten Güneş, kararın geri çekilmesinin olumlu bir gelişme olduğunu sözlerine ekledi. Güneş, öğretmenlerin "angarya" görevleri kabul etmemesi gerektiğini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum