Diyarbakır’da artan istismar vakaları Meclis’e taşındı

Diyarbakır’da artan istismar vakaları Meclis’e taşındı
HDP Milletvekili Dersim Dağ, karantina sürecinde Diyarbakır’da 50 çocuğun cinsel istismara maruz bırakılmasını Meclis gündemine taşıdı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Dersim Dağ, Tigris Haber'in de gündeme getirdiği, koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde Diyarbakır’da 50 çocuğun cinsel istismara maruz bırakılmasını Meclis gündemine taşıdı. “Evde kal” çağrılarının bir yandan hayati önem taşıdığını diğer yandan çocuklar ve kadınlara yönelik hak ihlallerine artışa neden olduğunu belirten Dağ, Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi’nin raporuna göre; çocuklara yönelik cinsel istismarın tehlikeyi boyuta geldiğinin göstergesi olduğunu söyledi.

KAYIT ALTINA ALINMAYAN VAKALAR

Rapora göre Diyarbakır’da yılın ilk dört ayında 179 çocuğun, karantinanın uygulandığı 10 Mart ile 29 Nisan tarihleri arasında 50 çocuğun cinsel istismara maruz bırakıldığına işaret eden Dağ, son yıllarda yaşanan artışa dikkat çekti. Dağ, şunları söyledi: “Kayıt altına alınmış rakamlar bu yönlüyken, resmi mercilere ulaşmayan, kayıt altına alınmayan cinsel istismar vakalarının daha çok olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Bu pandemi sürecinde eve mahkum edilen çocukların, haklarının korunması ve onları korumaya yönelik önleyici, somut, sürdürülebilir bir çalışmanın yürütülmesi gerekmektedir”.

Dağ, konuyla ilgili Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a şu soruları sordu:

“* Bakanlığınızın, Diyarbakır’da her yıl artarak devam eden cinsel istismar vakalarına yönelik yürüttüğü önleyici bir çalışma bulunmakta mıdır? Var ise nelerdir?

* Bakanlığınızın, pandemi sürecinde artan çocuk istismarı ve kadına yönelik şiddeti önlemeye yönelik yürüttüğü bir çalışma bulunmakta mıdır? Var ise nelerdir?

* Türkiye’de 10 Mart 2020 tarihinden bu yana cinsel istismara maruz kalan çocuk sayısı kaçtır?

* Türkiye, cinsel istismar vakaları ve çocuğa yönelik şiddet olayları ile ilgili tarafı olduğu uluslararası sözleşmelerin gereğini yerine getirmekte midir?

* Bakanlığınız, özellikle bu pandemi sürecinde çocuklara yönelik işlenen cinsel suçları ve hak ihlalleri verilerini düzenli olarak kayıt altına almakta mıdır?”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.