Diyarbakır’da bulunan AB heyeti: Başkanların görevden alınması kaygı verici

Diyarbakır’da bulunan AB heyeti: Başkanların görevden alınması kaygı verici
Yerlerine kayyım atanan belediye eş başkanlarıyla görüşen Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Türkiye Raportörleri, görüşme sonrası önemli değerlendirmelerde bulundu.

Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Türkiye Eş Raportörleri Jakob Wienen ve Yoomi Renström, yerlerine kayyım atanarak görevden alınan 3 büyükşehir belediyesi Eş Başkanları, ve tüm taraflarla temaslarda bulunup rapor hazırlamak için Diyarbakır'a geldi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı, Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Bedia Özgökçe Ertan ile bir araya gelen görüşen raportörler açıklamlarda bulundu.

Ziyareti, açık bir diyalog süreci olarak tüm taraflarla görüşmeler yaptıklarını belirten Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Türkiye Eş Raportörü Jakob Wienen ziyaretin, Yerel Yönetimler Özerklik Şartı'nın imzacısı olan Türkiye'de son durumu tespit etmek üzere yapıldığını belirterek, topladıkları bulguları daha sonra bir rapor olarak hazırlayacaklarını belirtti. Wienen, hazırlayacakları raporla Türkiye'deki yerel demokrasinin mevcut durumuna dair bir fotoğraf çekmiş olacaklarını vurguladı:

 

"Biz Avrupa Konseyi Yerel Bölgesel Yönetimler Kongresi’nin Denetim Komisyonu üyeleri olarak Türkiye’de bir denetim ziyareti gerçekleştiriyoruz. Açık bir diyalog süreci, hem yetkili makamlarla görüşüyoruz hem de yerel yöneticilerle görüşüyoruz. Avrupa Konseyi’nin üyesi bir ülke olarak Türkiye Cumhuriyeti de Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’na imza koymuş, onu bağlayıcı olarak tanımış bir ülkedir.

Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’nın uygulamasına ilişkin son durumu tespit etmek üzere bu ziyareti gerçekleştiriyoruz. Bulgularımızı daha sonra bir rapor olarak toparlayacağız ve yerel demokrasinin durumuna dair mevcut durumun fotoğrafını çekmiş olacağız. Görüşmelerimizde çok ayrıntılı bilgiler ediniyoruz."

'TÜRKİYE İÇİN SON DENETİM ZİYARETİ 10 YIL ÖNCE OLMUŞTU'

Artı Gerçek'in sorularını yanıtlayan Eş Raportör Yoomi Renström, Türkiye'nin Avrupa Konseyi Yerel Yönetimler Kongresi’nin üyesi olan 47 ülkeden biri olduğunu belirterek, üye ülkelerin tamamında bu tarz denetim ziyaretleri gerçekleştirdiklerini ifaede etti. Renstöm, Türkiye için son denetim ziyaretinin 10 yıl önce gerçekleştiğini hatırlattı.

'BAŞKANIMIZ DA ENDİŞE VE KAYGILARINI PAYLAŞMIŞTI'

Kayyım atamalarına yönelik izlenimleri sorulan Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Türkiye Eş Raportörü Jakob Wienen, seçilmiş yerel yöneticilerin bu şekilde görevden alınmasının Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi için son derece büyük bir endişe kaynağı olduğunu belirtti:

"Biz zaten çok büyük endişe duymuştuk bu görevden almalar neticesinde kayyım atamasıyla ilgili olarak. Yerel Bölgesel Yönetimler Kongresi başkanımız da endişelerini ve kaygılarını paylaşmıştı. Böyle bir açıklamamız da olmuştu. Nitekim geldik, bu ziyaret kapsamında görevden alınan 3 büyükşehir belediye başkanından ikisi ile şahsen görüştük.

Onun dışında yetkili makamlarla da görüştük. Kayımla da, İçişleri Bakan Yardımcısı ile de görüşmelerimiz oldu. Şu anda Yenişehir Belediyesi'ndeyiz. Yenişehir Belediyesi Eş Başkanıyla da görüşmemizi gerçekleştirdik.

Bu olayı, gelişmeleri anlamak arzusundayız. Ona göre herkesle görüşüyoruz, görüşlerini alıyoruz ki durumu anlayalım. Ama seçilmiş bir yerel yöneticinin bu şekilde görevden alınması son derece büyük bir endişe kaynağıdır bizler için.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.