Diyarbakır’da ciğerin tadı kaçtı

Diyarbakır’da ciğerin tadı kaçtı
Diyarbakır’ın tescilli lezzeti ciğerin kilo fiyatı rekor seviyeye ulaştı.

Haber: Sait BAYRAM - Kamera: Mevlüt BAĞIRMAZ

TİGRİS HABER - Diyarbakır’ın tescilli lezzeti ciğerin kilo fiyatı rekor seviyeye ulaştı. Ramazan Bayramında kente gelen yerli ve yabancı turistlerin 3 günde tükettiği 24 ton ciğerin kilosu 450 liradan 650 liraya ulaştı. Ciğerci esnafı, kilo başına zam gelmesine rağmen, 300 lira olan porsiyon fiyatına zam yapmadı.

Diyarbakır’ın coğrafi işaretli, tescilli lezzeti ciğer, hem Diyarbakırlıların hem de kente gelen yerli ve yabancı turistlerin vazgeçilmez yemek listesinin başında yer alıyor. Ciğercilerin sabahın ilk ışıklarıyla birlikte başlayan yoğun mesaisi, gece geç saatlere kadar sürüyor.

Tarihi, kültürel varlıklarıyla öne çıkan Diyarbakır’da son yıllarda ciğer turizmi de resmen başladı. Kente ayak basan turistlerin ilk uğrak yeri ciğerci tezgâhları oluyor. Ciğer kebabı kentin ekonomisine önemli katkı sağlayan ciğer, 9 günlük Ramazan Bayramında yerli ve yabancı turistlerin en çok tükettiği yemeklerin başında yer almıştı. Yaklaşık olarak 500 bin kişi kenti ziyaret etmiş ve bayramın ilk 3 gününde 24 ton ciğer tüketilmişti.

Kilosu 650 oldu

Büyük talep gören ciğer fiyatına rekor zam geldi. Ramazan ayında 450 lira olan çiğ ciğerin kilosu 650 liraya çıktı. Zam gelmesine rağmen esnaf 300 lira olan ciğer kebabı porsiyon fiyatına zam yapmadı. Namı Dünya sınırlarını aşan tescilli Diyarbakır ciğeri yok satıyor. Kilosu ise 650 liraya çıktı. Lokantalar, turistler gelsin ciğerin tadına baksın diye fiyatı artırmadı. Diyarbakır ciğerinin olmazsa olmazı kuyruk yağına da zam geldi. Ramazanda 90 lira olan kuyruk yağı yüzde 100 zamlanarak 180 liraya çıktı.

Elkaan: Ciğere ulaşma konusunda sıkıntı yok

Lokantacılar, Kebapçılar ve Tatlıcılar Odası (DİLTO) Başkanı Haşim Elkaan, Diyarbakır’a gelen yerli ve yabancı turistlerin ciğer yemeden şehirden ayrılmadıklarını belirterek, "Güneydoğu'ya baktığımızda en fazla rağbet gören ilimiz Diyarbakır, ciğer tüketimi anlamında. Diğer illerimizdeki ciğer tüketimleri fazla olmadığı için biz anlaşmalarımızla bağlantılarımızla o illerdeki ciğerleri de memleketimize getiriyoruz. Ciğer konusunda sıkıntımız yok, tedarik konusunda sıkıntımız yok, sadece sıkıntımız şudur; Ramazan'da toptan aldığımız ciğer fiyatı 450 liraya tekabül ediyordu. Günümüze geldiğimiz zaman ciğer bugün 650 lira kilosu. Ramazan'da 1 porsiyon ciğer 300 TL yüzde 50 ciğerimize zam geldi" dedi.

"Zamlı ciğere rağmen zam yapmıyoruz"

Aldıkları zamlı tarifeye rağmen ciğer porsiyonuna zam yapmayacaklarına değinen Elkaan, "Şimdi gördüğünüz gibi buradaki misafirlerimizin çoğu il dışından gelen insanlarımızdır. Günün her saati aynı şekilde böyledir. Aldığımız zamlı ciğere rağmen biz direniyoruz, zam yapmamaya çalışıyoruz. Çok zorunlu kaldığımız takdirde biz diğerlerine emsal olsun diye şunu söylüyoruz; Biz aldığımız ürünleri yüzde 50, yüzde 100'e varan zamlara rağmen esnafların tümü çok zorunlu kalsak bile, yüzde 10, yüzde 15 zam yapıyoruz. Bu kadar aldığımız zamlı oranlara rağmen, burada da kendi öz kazançlarımızdan feragat ediyoruz. Geçmiş dönemlerde yüzde 50, yüzde 60 kazanç sağlarken, açıkça iddia ediyorum; bu günkü kazançlarımız yüzde 10'a düşmüş. Gelirlerimiz yüzde 10'a düşmüş, buna da şükrediyoruz" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
9 Yorum