Diyarbakır’da Focus Global kuruldu

Diyarbakır’da Focus Global kuruldu
Focus Global Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cem Aysan, Tigris Haber’e konuştu.

TİGRİS HABER - Focus Global Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cem Aysan, “Bizim görevimiz ise Sermaye Piyasası Kurulunun belirlediği kriterlere uygun, daha gelişmiş değerleme yöntemleriyle denetlenebilir ve güvenilir değerleme ile mali yapının korunmasını sağlamaktır” dedi.‘Personel yapımızı büyütmeyi hedefliyoruz’

Focus Global’in faaliyetlerini değerlendiren Aysan şunları ifade etti: “Focus Global Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık Anonim Şirketi, 3 Kurucu Ortak Tarafından hayata geçirilmiştir. Şirketin merkezi Diyarbakır İli olup, Ankara, İstanbul ve Batman İllerinde de çalışanları mevcuttur. Sermaye Piyasası Kurulu’nun, ”Sermaye Piyasasında Faaliyette Bulunacak Gayrimenkul Değerleme Kuruluşlarından” olan Focus Global Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık Anonim Şirketi,  gayrimenkul değerleme faaliyetinin yanı sıra, gayrimenkullerle ilgili piyasa araştırması, fizibilite çalışması, gayrimenkul ve buna bağlı hakların hukuki durumunun analizi, boş arazi ve geliştirilmiş proje değeri analizi, en verimli ve en iyi kullanım değeri analizi gibi alanlarda danışmanlık hizmeti vermektedir. Mevzuat gereği çalışanlarımızın büyük çoğunluğu Mühendis, Mimar ve Plancı ile bu branşların teknikerlerinden oluşmakta olup, hedeflerimizden biri de şirketin personel yapısı bakımından büyümesidir.”

‘Gayrimenkullerin değer tespitinde yapılan hatalar yapılıyor’

Şirketin Diyarbakır’da kuruluş amacına değinen Aysan şunları dile getirdi: “Bölgede Ülke ortalamasının üzerinde Değerleme Uzmanı bulunmaktayken Lisanslı Değerleme Şirketinin hiç bulunmaması istihdam ihtiyacını ortaya çıkarmaktadır. Bu sebeple şirketin Diyarbakır’da kurulmasının amacı, öncelikle bölgede istihdam yaratmaktır.  Yine Diyarbakır’ı merkez seçmemizin diğer bir sebebi, bölgede İstanbul ve Ankara’dan uzak diğer İllerde olduğu gibi, gayrimenkullerin değer tespitinde yapılan hatalardır. Hatanın gayrimenkulün gerçek değerinden yetersiz bilgi toplanması ve toplanan bilgilere itibar edilmemesi sebebiyle uzaklaşılmasıdır. Uzak değerleme şirketlerine iş başı taşeron olarak çalışan bölgedeki uzmanların topladığı bilgilere, gerçek bilgi değil sadece veri olarak bakılıp, bu bilgilerin “ Güvenli Taraf ”ta kalabilmek ve mali riskten uzak durmak için aşağılara çekildiğini düşünmekteyiz. Bu durum Sermaye Piyasası Kurulu’na bağlı finans kuruluşlarının doğru değer ve makul riskle kredileme yapma kabiliyetini düşürmekte ve yine finansmana ihtiyaç duyan gerçek ve tüzel kişi yatırımcıların yeterli şartlara haiz olmalarına rağmen krediye ulaşmalarını engellemektedir.”

‘Ülke ekonomisinde düzensiz dağılım var’

Yerelde büyüme imkanlarına işaret eden Aysan, “Bazen de taşınmazın değerindeki hatalı yüksekliğin fark edilememesi sebebiyle, finans kurumunun, makul riski aşacak şekilde, aşırı zararı ortaya çıkmakta olup, bu tip durumlar da finans kuruşlarının daha korumacı bir yapıya bürünmesine sebep olmaktadır. Bu durumun etkileri, yerelde yatırımın azalmasına, yatırımcıların büyümesinin engellenmesine, istihdamın küçülmesine ve bunların dolaylı etkilerine sebep olacaktır. Yerelde büyüme imkanı bulamayan potansiyele sahip yatırımcı, hedeflerine ulaşmak için merkez değiştirip sanayi ve yatırımın odak noktalarına taşınmakta ve Ülkenin Ekonomik yapısında heterojenliğe ve İllerin istihdam, gelir dağılımında dengesizliğe sebep olduğu gibi, Ülke Ekonomisinde bu düzensiz dağılım sebebiyle oluşan dengesizliği ortadan kaldırma yükünü getirmektedir” diye belirtti.

‘Sektörde aktif ve lider bir rol üstlenmeyi hedeflemekteyiz’

Focus Global’in prensiplerine ve çalışma ilkelerine açıklık getiren Aysan şöyle konuştu: “Bunun sonunun olmadığı aşikardır. Biz ekonomik düzenin Matruşka gibi olduğunu düşünüyoruz ve merkezdeki en küçük ama en önemli bebek de finansmandır. Bizim görevimiz ise Sermaye Piyasası Kurulunun belirlediği kriterlere uygun, daha gelişmiş değerleme yöntemleriyle denetlenebilir ve güvenilir değerleme ile mali yapının korunmasını sağlamaktır. Sermaye Piyasası Kuruluşlarının güvenli bilgiye ulaşması, hem yerel hem ulusal hem de küresel bazdaki ekonomik istikrar ve sürdürülebilirlik için vazgeçilmezdir. Açıkladığımız sebeplerle kurduğumuz Focus Global ile Gayrimenkul değerleme faaliyetinde bulunurken konusunda uzman çalışma arkadaşlarımızla, bağımsız, tarafsız, bilimsel ve ekonomik verilere dayanarak, ulusal ve uluslararası standartlar ve normları yakalayarak yüksek kalite ve güven prensipleri çerçevesinde sektörde aktif ve lider bir rol üstlenmeyi hedeflemekteyiz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.