Diyarbakır’da ‘Göbeklitepe’ konferansı

Diyarbakır’da ‘Göbeklitepe’ konferansı
Şanlıurfa’da yer alan ve dünyadaki bilinen en eski anıtsal tapınak olan Göbeklitepe, geçen yıl UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi’ne girdi.

Tigris Haber- “2019 Göbeklitepe Yılı” olarak ilan edilmesi nedeniyle Diyarbakır Müzesi’nde ‘Anadolu’da Yerleşik Yaşamın Kökeni-Son Avcılar ve Göbeklitepe’ konferansı düzenlendi.

muze-(2).jpg

 Diyarbakır İç Kale, Saint George Kilisesinde düzenlenen Konferansa Diyarbakır Vali Yardımcısı Ahmet Yıldız, İstanbul Üniversitesi Tarih Öncesi Ana bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmi Karul, İl Kültür ve Turizm Müdürü Cemil Al, Diyarbakır Müze Müdürü Vehbi Yurt, Dicle Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Aytaç Coşkun, Dicle Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğrencileri ile vatandaşlar katıldı.

muze-(3).jpg

Konferansta konuşan İstanbul Üniversitesi Tarih Öncesi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmi Karul, “Şanlıurfa’da yer alan ve dünyadaki bilinen en eski anıtsal tapınak olan Göbeklitepe, geçen yıl UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi’ne girmiştir. Kültür ve Turizm Bakanlığı da 2019’u “Göbeklitepe Yılı” ilan etti. Bu Konferansta, insanın yerleşik hayata ilk geçtiği yer olarak bilinen Anadolu’da, son avcılardan geriye kalan anıtsal yapıların ve zengin sembollerle bezenmiş bir dünyanın izleri sürülecek” dedi.

 Göbekli tepenin bütün dünyaya mal olduğunu belirten Karul, sözlerini şöyle sürdürdü, “Turnalar, boğa örneğinde olduğu gibi bugün Alevi inancında halen yaşamaya devam eden ya da Japon tiyatrosunun ya da Mısır’daki Hermes Kültü’ndeki Tuna Nehri’ni düşündüğümüzde hem dünyaya mal olmuş hem de Anadolu coğrafyasında kadim ve bugün de devam eden figürlerden biridir ve Göbeklitepe’de de ayrı bir yere konulabilir” diye konuştu.

muze-k.jpg

“Diyarbakır müzesini yerel ve ulusal alanda tanıtmalıyız”

Her ay bir konferans vereceklerini dile getiren Diyarbakır Müze Müdürü Vehbi Yurt ise, “Diyarbakır Müzesi olarak müzemizi yerelde ve ulusal anlamda tanıtmak, müze bilinci ve farkındalığı oluşturmak ve özellikle ilimizin turizmine katkı sağlamak amacıyla Diyarbakır Müze Konferanslarına Mart ayında başladık. Özellikle tarihi yapılarını gelecek kuşaklara aktarmakla birlikte İçkale’yi müze ile birlikte bilim ve sanat merkezi haline getireceğiz. Konferanslarımıza ilimiz, Çınar ilçesinde bulunan Zerzevan Kalesinde ortaya çıkarılan ‘Zerzevan Kalesi ve Mithras Kültü’ konferansıyla başladık. Daha sonra 2019 yılının ‘Göbeklitepe Yılı’ ilan edilmesi münasebetiyle Göbeklitepe Bilimsel Danışmanı Prof. Dr. Necmi Karul’un sunduğu ‘Anadolu’da Yerleşik Yaşamın Kökeni-Son Avcılar ve Göbeklitepe ile devam ettik” şeklinde konuştu.

 

Göbeklitepeyle ilgili çalışmaların 1960 yılında başladığını söyleyen Diyarbakır Vali Yardımcısı Ahmet Yıldız da, “ kazıların düzenli bir şekilde başlama yılı 1990 bu tarihten günümüze kadar kazılar yapıldı ve göbekli tepe bugünkü halini aldı. Göbekli tepe diyince Urfa akla geliyor ama bildiğim kadarıyla Diyarbakır, Malatya ve bölgeyi kapsayan bir yerdir. Tarihin sıfır noktası olarak kastediliyor. Doğrusuyla tarihin sıfır noktası bu coğrafyadır” ifadelerini kulandı. 

Konferansın ardından davetliler, Saint George Kilisesinde bulunan ve Zerzevan Kalesi ile Göbeklitepe’nin fotoğraflarının olduğu sergiyi ziyaret etti.

Şanlıurfa’da bulunan Göbekli Tepe sadece Türkiye için değil, tüm dünya için çok önemli bir değere sahip bir tarih öncesi arkeolojik alan. Yaklaşık 12.000 yaşında olan Göbekli Tepe’nin dünya tarihinde kabul edilen bazı teorileri değiştirme kapasitesine sahip olduğu bile ifade ediliyor.

Göbekli Tepe, Şanlıurfa il merkezinin yaklaşık olarak 22 km kuzeydoğusunda, Örencik Köyü yakınlarında yer alan dünyanın bilinen en eski kült yapılar topluluğudur. Bu yapıların ortak özelliği, T biçimindeki 10-12 dikilitaş yuvarlak planda dizilmiş, araları taş duvarla örülmüş olmasıdır.

Mümin Ağcakaya / Yılmaz Yigitler / Özel

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.