Diyarbakır'da, Hollanda Kraliyetinin desteklediği proje tanıtıldı

Diyarbakır'da, Hollanda Kraliyetinin desteklediği proje tanıtıldı
Diyarbakır'da Yeni Yaşam Derneği Kuruldu. Proje kapsamında kurulan dernek, toplum ve ekonomi üzerine saha çalışması ile çalıştaylar düzenleyecek.

Yeni Yaşam Derneği, Hollanda Kraliyeti Ankara Büyükelçiliği desteğiyle Ekonomi ve Toplum Akademisi’ni kurdu. Dernek, Kürt akademisyenlerin yaşadığı hak mahrumiyetini araştırıp rapor haline getirecek.

 Yeni Yaşam Derneği, Matra Programı çerçevesinde Hollanda Kraliyeti Ankara Büyükelçiliği’nin desteklediği projeyi kahvaltılı basın toplantısıyla duyurdu.

Dernek adına açıklama yapan Proje Koordinatörü Duygu Berekatoğlu, Ekonomi ve Toplum Akademisi'nin açık seminer/kurs programları projesi olduğunu ifade ederek, “Projemizin iki temel aşaması bulunmaktadır. İlk aşama saha çalışması ile ihtiyaç ve beklentilerin tespit edilmesidir. Saha çalışmasında işlerinden edilen ve hak ihlali yaşayan akademisyenler ve eğitimcilerle birebir derinlemesine mülakatlar yapılarak bir rapor hazırlanacaktır. Bu raporlama ile birlikte ortaya çıkan beklentiler ve özgür bir akademik ortamın oluşturulmasına yönelik önerilerle birlikte, Kürt akademisyenlerin Kürt illerinde yaşadıkları hak mahrumiyetleri de tespit edilecektir” dedi.

PROGRAM 12 AY SÜRECEK

 12 ay devam edecek olan projenin ikinci aşamasının “sansür ve otosansürü aşarak özgür, bağımsız bir bilgi üretimi ve paylaşımı alanı oluşturmayı” amaçladığını ifade eden Berekatoğlu, şöyle devam etti: 

“Projemiz kapsamında dijital iletişim araçlarını da kullanarak geniş katılımcı kesimlere ulaşmayı hedefliyoruz. Proje bittikten sonra da kendi kendine yetebilen bir akademi olarak çalışmalarımızı güçlendirerek, zenginleştirerek geniş kesimlere erişmeyi hedefliyoruz. Yerel bir yaklaşım olarak farklı alanlarda toplum için bilgi üretilmesinin ve yayılmasının sağlanmasına yönelik faaliyetler yürütmek amacıyla kurulan “Ekonomi ve Toplum Akademisi”; bağımsız ve partizan olmayan seminer/kurs programları ile farklı hedef kitlelerine ulaşmayı planlamakta.  Bilimde sansür ve otosansüre karşı Adorno’nun ifade ettiği “Bilim, itaatsiz olana ihtiyaç duyar” başkaldırısını; Max Weber'in analitiğiyle hayata geçiren bir bilim paylaşım merkezi olmayı esas alıyor.”

Seminer ve kursların dışında beş adet izleme değerlendirme çalıştayının düzenleneceğini kaydeden Duygu Berekatoğlu, ayrıca hak temelli çalışan STÖ’ler ve aktivistlerin yaşadığı hak ihlallerini de raporlaştıracaklarını kaydetti.

Toplantıya Ekonomi ve Yaşam Derneği Başkanı Ramazan Tunç, Yönetim Kurulu üyeleri Melek Kerim Ayhan, Figen Güneş ve Dilan Güvenç katıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.