Diyarbakır’da inşaat işçilerinden ‘yevmiye’ eylemi

Diyarbakır’da inşaat işçilerinden ‘yevmiye’ eylemi
Bağlar’da bir araya gelerek basın açıklaması yapan inşaat işçileri, günlük yevmiyelerini 500 TL olarak belirlediklerini, taleplerinin kabul edilmesi için ise 10 gün çalışmama eylemi başlattıklarını açıkladılar.

TİGRİS HABER - Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde bir araya gelen inşaat işçileri, artan maliyetler karşısında yevmilerinin düşük olmasına karşı eylem yaptı. İşçiler, herhangi bir sosyal haklarının olmadığını hatırlatarak günlük yevmiyelerini 500 TL olarak belirlediklerini, bu ücret altında çalışmayacaklarını duyurdu.

İşçiler adına basın açıklamasını okuyan Mehmet Salih Çiftçi, inşaatçıların aldığı yevmiyenin kendilerini geçindirmediğini belirterek, “Hiç kimse eskisi gibi evini rahat bir şekilde geçindiremiyor. Art arda gelen zamlara yetiştiremiyoruz. Yoksulluk sınırı 25 bin TL’yi aşmış durumda ve şu an açlık sınırın altında yevmiye ile çalışan inşaat emekçisi arkadaşlarımız var. Asgari ücret bile 8 bin 500 TL olmuş ve biz asgari ücretin altında çalışıyoruz” dedi.

‘Ücretli izin, istirahat ve sosyal hakkımız yok’

Herhangi bir sosyal haklarının olmadığını belirten Çiftçi, içerisinde bulundukları sektörün risk boyutuna dikkat çekerek, “Herhangi bir ücretli izin, istirahat ve sosyal hakkımız bulunmamaktadır. İnşaat koşullarında en riskli ve ağır iş biz inşaatçı arkadaşlarımızındır. Verilere göre dünyada her 15 saniyede bir çalışan kişi, iş kazası veya meslek hastalığına bağlı olarak hayatını kaybetmekte, her 15 saniyede 153 çalışan iş kazası geçirmektedir” diye konuştu.

Emeklilik hakkı talep edildi

Her gün 4 işçinin iş cinayetinde yaşamını yitirdiğini hatırlatan Çiftçi, taleplerine ilişkin “İş kaybı gücü ve yıpranma payının verilmesi, madencilere sunulan hakkın bizlere de sunulması, erken emeklilik hakkının bizlere tanınmasını istiyoruz” dedi.

Diyarbakır’da geçen sene konutların 600-800 bin TL iken bugün 2 milyon TL’nin üzerinde fiyat biçildiğini belirten Çiftçi, yevmiye ücretleri konusunda eylem kararı aldıkları söyledi. Başka çarelerinin olmadığını söyleyen Çiftçi, “Diyarbakır için geçerli olan şu anki tavan fiyatımız 500 TL, şehir dışında 750 TL'dir. Bundan sonra her asgari ücret zammı açıklamasında yevmiyeler asgari ücretin 2 katı olarak belirlenecektir. Bu Diyarbakır için geçerli olacaktır, işveren arkadaşlara duyurulur. Talep ettiğimiz ücreti alana dek meslektaşlarımızın 10 gün çalışmamasını talep ediyoruz” dedi. (MA)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum