Diyarbakır'da "insan hakları" konferansı

Diyarbakır'da "insan hakları" konferansı
Baro Başkanı Elçi: "Kürt sorununun barışçıl ve demokratik çözümü çabalarına paralel şekilde, toplumsal barışın sağlanmasında temel bir unsur olan adaletin gerçekleşmesi büyük önem taşıyor"

Diyarbakır - Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, Kürt sorununun barışçıl ve demokratik çözümü çabalarına paralel şekilde toplumsal barışın sağlanmasında temel bir unsur olan adaletin gerçekleşmesinin büyük önem taşıdığını belirtti.

Elçi, Diyarbakır Barosu'nun düzenlediği "İnsan haklarının ağır ihlalini oluşturan suçların etkili soruşturulmasında dünya deneyimleri" konulu konferansın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin, dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi olağanüstü dönemlerden geçtiğini, 1980 askeri darbe dönemi, sıkıyönetim, olağanüstü hal uygulamaları ve son 30 yıldır yaşanan silahlı çatışmalar sırasında insan haklarının en ağır ihlallerinin gerçekleştiğini ifade etti.

Faili meçhul cinayetlerle ilgili son yıllarda bazı soruşturmalarda kısmi bir ilerleme görüldüğünü, son birkaç yılda bazı davalar açıldığını aktaran Elçi, halen geride kalan binlerce soruşturmanın zaman aşımına uğrama sorunuyla karşı karşıya olduğunu bildirdi.

Son zamanlarda Kürt sorunun çözümü ve barışın sağlanması tartışmaları çerçevesinde, geçmişle yüzleşme, ağır suçların soruşturulması ve bir hakikat komisyonunun kurulması gibi tartışmaların yapıldığını dile getiren Elçi, konferansın sonunda geçmişle yüzleşme ve adalet mücadelesi bakımından yol haritası niteliğinde bir sonuç bildirgesi çıkarmayı tasarladıklarını kaydetti.Daha sonra Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Turgut Tarhanlı'nın moderatörlüğünde, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Mithat Sancar ve Washington'dan Due Process of Law Vakfı Genel Direktörü ve Peru Hakikat Komisyonu Özel Araştırmalar Birimi Üyesi Katya Salazar'ın katılımıyla iki gün sürecek konferansın oturumlarına geçildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.