Diyarbakır’da kadınlar üretmeye devam ediyor

Diyarbakır’da kadınlar üretmeye devam ediyor
Lice’de yaşayan ev emekçisi kadınların bir araya gelerek kurduğu “Lice Kadın Kooperatifi” kadınlara istihdam alanı sağlarken, aynı zamanda da kadın dayanışmasının bir örneğini oluşturuyor.

TİGRİS HABER - Diyarbakır’ın Lice ilçesinde Eylül 2019’da beş ev emekçisi kadının bir araya gelerek kurduğu “Lice Kadın Kooperatifi” birçok kadına istihdam sağlıyor.Kooperatifin kurulması ile kadınlar ilk olarak sebze kurutmalıkları, turşu, reçel, salça, kavurma gibi yiyecekler üreterek işe başladı. Ardından tekstil ve süt ürünleri alanına yönelen kadınlar yurt dışından dahi sipariş aldıklarını ifade etti.

‘Kadın olarak her iş gücüne sahibiz’

Kooperatifte çalışan Nesrin Bahar, kadınlar olarak kendi ekonomik özgürlüklerine sahip olabilmek için kadın kooperatifini kurduklarını söyledi. Hem çalışıp hem de evdeki sorumluluklarını yerine getirdiklerini kaydeden Bahar, kadın olarak her işi yapabilecek güçlerinin olduğuna vurgu yaptı.

‘Lice ve köylerinden gıda ihtiyacını karşılıyoruz’

Lice Kadın Kooperatifi Başkanı Bedriye Dolak da, kooperatifi kuranın kadınlar olduğunu fakat kadın erkek ayrımı yapmadan el birliği ile çalıştıklarını aktardı. Dolak, kooperatifte önceliklerinin kadın olduğunu ifade ederek, “Kooperatife kurutma ile başladık, turşu, reçel, kavurma gibi yiyecekler ile devam ettik. Yeşil soğan ekimi, hasadı ve pazarlarda satışını yaptık. Gıda ihtiyaçlarımızı Lice ve köylerinden temin edip sezonuna göre üretim yaptık yapmaya da devam edeceğiz” dedi.

‘Farklı köylerden süt topluyoruz’

Tekstil alanında çanta yapımı ile işe başlayıp giyim ile devam ettiklerini belirten Bedriye, ardından yurt dışından çanta siparişi almaya başladıklarını dile getirdi. Dolak, “Şu anda elimizde tek kullanımlık önlükler bulunmaktadır. Önlüklerimizi makine kısıtlılığından ve Ramazan ayının verdiği bir etki ile günde 400 tane yapabiliyoruz. Tabi bunu ilerleyen zamanlarda artıracağız. Süt ve süt ürünlerine başladık. İnek sütünden salamura peynirine kadar yapımları vardır. Farklı köylerden günlük 300 litre süt topluyoruz” şeklinde konuştu.

‘Öncelikli amaç kadınlara istihdam’

Dolak, kadına daha fazla çalışma alanı yaratıp, kadınların hayatına dokunup neler başarabileceğini örnek bir şekilde göstereceklerini vurgularken, şunları ekledi:  “Kooperatifin öncelikli amacı kadınlara istihdam alanı yaratmak ve kendi ekonomik özgürlüklerini sağlamaktır. Kooperatif bünyesinde çalışacak ve destek veren kadınların tümünün ev emekçisi olduğunu biliyoruz.” (Kaynak: AJANSLAR)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum