Diyarbakır’da ‘Kamçı’ Arenası!

Diyarbakır’da ‘Kamçı’ Arenası!
Diyarbakır'ın Dicle ilçesinde yıllardır bir gelenek halinde devam eden ‘Kamçı Şenlikleri’ bu yıl da Dede köyünde yapıldı. Büyüklerin izlediği şenliklerde gençler birbirlerini kamçıladı.

Dicle, Hani ve Eğil ilçelerini bağlayan bölümde bulunan Terkan bölgesinde 5 asırdır devam eden kamçı şenliklerinde bu yıl da ilginç görüntülere sahne oldu. Her yıl 15 Mayıs’ta başlayıp 25 Mayıs’ta sona eren şenlikler bu yıl Ramazan ayı nedeniyle bayram sonrasına alındı. Şenlikler önceki gün Dicle İlçesi’ne bağlı Dede köyünde yapıldı. 7’den 70’e çok sayıda kişinin katıldığı şenliklerde meydan arenaya dönüşüyor.

Gençler arenada birbiriyle kıyasıya güç çekişmesinde bulunurken, aileler ise ağaçların altında piknik yaparak gençleri izledi.

Şenlikler sırasında gençler, düğümleyerek yaptığı ve kırbaça benzettikleri kalın iplerle birbirlerine acımadan vuruyor. Kamçı darbeleriyle vücutları yara içinde kalanlar kendilerini izleyenlerin tezahüratlarıyla akşama kadar gösteriyi sürdürdü.

Muhtarların hakemlik yaptığı şenliklerin amacı kimisine göre, hasadın bereketli geçmesi olsa da gerçek nedeni tam olarak bilinmiyor.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum