Diyarbakır’da kavurucu sıcak bunaltıyor

Diyarbakır’da kavurucu sıcak bunaltıyor
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 40 dereceyi aşan sıcak hava, yaşamı olumsuz etkiliyor. Bölgede 31 Temmuz'a kadar ise en yüksek sıcaklıkların Diyarbakır ve Şanlıurfa'da 41, Batman'da 40, Cizre'de 44-46 derece arasında olacağı öngörülüyor.

TİGRİS HABER - Meteoroloji 15. Bölge Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, yazın başlamasıyla bölgede genellikle 40 derecenin altında seyreden sıcaklıklar temmuz ayının sonuna doğru 4-5 derece yükseldi. Bölgede 31 Temmuz'a kadar ise en yüksek sıcaklıkların Diyarbakır ve Şanlıurfa'da 41, Batman'da 40, Cizre'de 44-46 derece arasında olacağı öngörülüyor. Kavurucu sıcaktan bunalanlar klimalı ortamları ve gölge alanları tercih ederken, sıcaktan en çok etkilenenlerin başında ise açık alanda çalışanlar geliyor.

Vatandaşların, 11.00-16.00 saatlerinde dışarı çıkmamaya özen gösterdiği bazı il ve ilçe merkezlerinde cadde ve sokakların boş olduğu görülüyor. Yerli ve yabancı turistler tarihi mekanları gezmek için akşam saatlerini bekliyor, çocuklar ise süs havuzlarında serinlemeye çalışıyor.

sicaklik-tigris.jpg

"Böyle bir sıcaklık görmedim"

Diyarbakır'da yaşayan Ahmet Ozan (66) sıcaktan dolayı evde duramadığını, tarihi Diyarbakır Surları'nın gölgesinde zaman geçirdiğini söyledi. Eşref Demir de (50) sıcak havadan dolayı bunaldığını, ağaçların gölgesinde serinlediğini ifade ederek, "Bu yaşıma geldim böyle bir sıcaklık görmedim. Çok su içiyorum, yine fayda etmiyor. Sıcaktan bir yere gidemiyoruz." dedi.

sicaklik-tigris1.jpg

 Arazide güneş altında çalışıyorlar

Diyarbakır'da tarlada domates toplayan işçilerden Muteber Fırat, eğitim masraflarını karşılamak için çalıştığını anlattı. "Güneşte, sıcakta çalışıyoruz, zorlanıyoruz." diyen Fırat, büyük emek vererek çalıştıklarını aktardı.

Uzmanından güneş çarpmalarına dikkat uyarısı

toprak-tigris.jpg

Dicle Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nizamettin Toprak, bölgede mevsim normalleri üzerinde seyreden sıcaklıklardan olumsuz etkilenilmemesi için risk altında bulunanların gün içinde güneş ışınlarına çok maruz kalmaması gerektiğini vurguladı.

Risk grubunda olanların güneş krampları, ısı bitkinliği ve güneş çarpmasına daha fazla dikkat etmesinin önemine değinen Toprak, şunları kaydetti:

"Güneş çarpması ölümcüldür. Yaşlılar, dört yaşına kadar olan çocuklar, beden gücüyle sıcak havada çalışmak zorunda olanlar daha fazla risk grubunda. Kalp hastaları, ilaç kullananlar eğer ciddi bir sıcaklığa maruz kalırlarsa ölümler yaşanabilir. İnsan vücudu açısından 42 derece ve üzerindeki ısılar tehlikeli, 46 derece üzerindeki ısılar ise çok tehlikelidir."

Toprak, bol su içilmesi, dışarı çıkmak zorunda olanların günün erken saatlerini veya akşama doğru olan zamanı tercih etmesi tavsiyesinde bulundu. (AA)

Kaynak:Anadolu Ajansı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.