VİDEO- Diyarbakır’da kırtasiye malzemeleri el yakıyor

VİDEO- Diyarbakır’da kırtasiye malzemeleri el yakıyor
Okulların açılmasına 4 gün kaldı, ancak Diyarbakır'daki kırtasiyecilerde beklenen hareketlilik oluşmadı. Esnaflar, zincir marketlerden şikayetçi olurken, çocuklarını okula gönderen aileler ise, kırtasiye malzemelerini aşırı pahalı buluyor.

TİGRİS HABER - Çocuklarını okula gönderen aileler ise, malzemeleri aşırı pahallı buldu. Milli Eğitim Bakanlığı’nın kararıyla 6 Eylül’de Türkiye’deki ilk ve orta dereceli okullarda eğitim öğretim başlayacak. Öğretmenler çocukların derste kullanacağı materyalleri liste halinde velilere ulaştırmaya başladı. Ancak, Diyarbakır’daki kırtasiyecilerde beklenen hareketlilik yok.

Kırtasiyeci esnafı adeta sinek avlıyor. Kentte yüzlerce şubesi bulunan zincir marketler, defter, kalem, boya kalemi ve diğer kırtasiye malzemelerini geçen haftadan getirip satışa sundu. “Ucuzluk” sloganıyla yola çıkan zincir marketlere akın eden veliler, okulların açılmasına kısa bir süre kalmasına rağmen henüz kırtasiyelere uğramadı.

Bakanlık kırtasiyecileri unuttu

Ticaret Bakanlığı zincir marketlere karşı küçük esnafı korumak için yeni bir yasa teklifi hazırladı. Buna göre, 1500 metrekareden küçük zincir marketlerde sigara ve cep telefonu, elektronik ve beyaz eşya satışı yasaklanacak. Zincir marketler pazar günleri saat 11.00’dan önce açılamayacak. Bakkallar ve zincir marketler arasına 200 metre mesafe kuralı getirilecek. Ancak düzenleme içerisinde kırtasiye ürünleri bulunmuyor.

kirtasiye-foto1.jpg

Yüzde 60 düştü

Diyarbakır’da 25 yıldır kırtasiyecilik yapan Mustafa Çetinkaya, okulların açılacağı pazartesi gününden itibaren alışverişin hareketlenmesini beklediklerini dile getirdi. Velilerin defter, kalem, kalemtraş, boya kalemi gibi malzemeleri zincir marketlerden temin ettiğini eksik malzeme için kırtasiyeye geldiğini söyleyen Çetinkaya, “Vatandaş şuan zincir marketlerde alışveriş yapıyor. Okul açıldıktan sonra eksiklerini bizden tamamlayacaklar” dedi. Zincir marketlerin satışları yüzde 60 oranında düşürdüğüne dikkat çeken Çetinkaya, “Yetkililer de herhangi bir müdahalede bulunmuyor. Vatandaş buralarda malzemenin daha ucuz olduğunu düşünüyor. Ama fazla bir fark yok. Zincir marketlerde pazarlık yapamaz, parası eksik çıksa biz idare ediyoruz. Ama zincir marketlerde bu yapılmıyor” dedi.

İki yılda yüzde 70 zam

Bu yıl anaokuluna başlayacak bir çocuk için 700, birinci sınıfa başlayacak bir çocuk için ortalama bin lira masraf çıkacağını belirten Çetinkaya şunları söyledi: “İki yıl öncesiyle kıyasladığımızda yüzde 60-70 civarında artış var. Bütün malzemeler zam yedi. Pahalılıktan dolayı velilerin bir kısmı mecburen eksik malzeme alıyor. Okulların tekrar kapanabileceği korkusu da velileri endişelendiriyor.”

Fiyatlar ateş pahası

Kırtasiye alışverişine gelen bir vatandaş, “Geçen yıllara göre fiyat farkları tabii ki var. Biz de buralarda neler alabiliriz diye bakıyoruz. Okulların açılmasına az kaldı. Çocuklara kırtasiye malzemeleri almaya geldik. Okulun verdiği listeyle masraf 1000 lirayı geçiyor. Her şeyi kısarak alıyoruz, fiyatlar ateş pahası. Çocukların istediği her şeyi alamıyoruz. Ana ihtiyaçları alıyoruz sadece. Aldığımız ürünlerin kalitesine ve fiyatına bakıyoruz mecburen" dedi.(TİGRİS HABER)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.