Diyarbakır’da konuşan Buldan: Halk iradesine sahip çıkacak

Diyarbakır’da konuşan Buldan: Halk iradesine sahip çıkacak
Halkların Demokrasi Partisi HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan Diyarbakır'da konuştu.

Diyarbakır’da konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “Kürtlere her türlü zulmü yapacaksınız, seçilmişleri cezaevine göndereceksiniz, Kürt halkının her türlü kazanımını gasp etmeye çalışacaksınız ama 'Kürtlerle bir sorunumuz yok' diyeceksiniz. Yarın bu meydana yine sandık kurulsa, Amed halkı bir kez daha kendi iradesine sahip çıkacaktır” dedi.

Meclis çalışmalarını 3 gün süreyle boykot ederek Diyarbakır’a gelen Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ile beraberindeki milletvekillerinin kentteki programları sürüyor. Bağlar ilçesinde dün esnafları ziyaret ederek halkla buluşan Buldan, bugün de Dağkapı Meydanı’nda yapılan basın açıklamasında konuştu.

Meydanda konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “Üç gündür HDP milletvekilleri, yöneticileri ve halkımızla birlikte Amed’te, bu sokaklarda hem kayyum hem tutuklama hem tecrit hem de savaş politikalarına karşı parlamentodan çıktık. Parlamentoya ara verdik. Burada halkımızla birlikte bize karşı uygulanan zulme, baskılara, bütün müdahalelere karşı tepki vermek üzere buradayız. Biliyoruz ki; yıllardır, yüz yıllardır ülkeyi yönetenler, sürekli Kürtleri ezdiler, inkar ettiler, yok saydılar. Her türlü baskı politikalarıyla ezmeye çalıştılar. Bugün Kürtlere yaşama hakkı bile tanımayanlar, Suriye topraklarına savaş açarak, Kürt halkını Suriye topraklarından çıkarmaya çalışanlar, Kürt halkı yüz yıllardır sizin politikalarınıza diz çökmedi biat etmedi. Kürtlere her türlü zulmü yapacaksınız, seçilmişleri cezaevine göndereceksiniz, Kürt halkının her türlü kazanımını gasp etmeye çalışacaksınız ama 'Kürtlerle bir sorunumuz yok' diyeceksiniz. Yarın bu meydana yine sandık kurulsa, Amed halkı bir kez daha kendi iradesine sahip çıkacaktır.

 Suriye topraklarına yapılan müdahalenin, savaşın, yanlış olduğunu, gereksiz olduğunu, Suriye topraklarında yasayan halkların barış içerisinde kardeşçe yaşadıklarını, kimseye zararlarının olmadığını birçok kez söyledik. Oraya gitmeyin, müdahale etmeyin dedik. Bu savaş politikası yanlıştır dedik. Halkları, Kürt halkını, Suriye halklarını Suriye topraklarından çıkarmayın dedik.

 DOLMABAHÇE MUTABAKATI

 8 yıldır, Efrîn başta olmak üzere Suriye topraklarının bütün kazanımlarına yönelik her tülü müdahaleyi yaptınız. Geldiğiniz nokta Rusya ile 10 maddelik mutabakat oldu. 2015 yılında Dolmabahçe Mutabakatını inkar etmemiş olsaydınız, tanımış olsaydınız, Rusya ile 10 madde imzalamak zorunda kalmayacaktınız. Dolmabahçe Mutabakatı, Türkiye’nin, Suriye’nin, Ortadoğu’nun demokratikleşmesi anlamına geliyordu.

KAZANAN KÜRTLER OLACAKTIR

 Amed’te halkın seçtiği Sayın Selçuk Mızraklı başta olmak üzere kentin yiğit evlatlarını cezaevine koydunuz. Gültan Kışanak, Selahattin Demirtaş cezaevinde. Onların cezaevine koydunuz, ardından hemen kurulan sandıklarda yine halkın iradesi kazandı. Bu yanlıştan bir an önce vazgeçmenizi, savaşla değil, Kürtlerle müzakereyi ve diyalogu esas almanızı bekliyoruz. Bu ülke hem Kürtlerin hem Türkiye halklarının ülkesi Herkesin bir birine saygı ve sevgiyle yaklaşması gerekiyor. Bu sürecin mutlaka kazananı olacaktır. Bu sürecin kazanını mutlaka Kürtler ve Türkiye halkları olacaktır.

SURİYE HALKLARININ BARIŞA İHTİYACI VAR

 Suriye’ye başlatılan savaştan bir an önce vazgeçilmesi ve orada oluşturulan güvenli bölgeden çıkılması, Suriye topraklarının Suriye halklarına teslim edilmesi gerekiyor. Türkiye halklarının da Suriye halklarının da barışa ve demokrasiye ihtiyacı vardır. Demokrasi ve adaletin tesisini, hep birlikte kurmak durumundayız. Derhal Suriye topraklarından diğer güçlerin çıkması ve Suriye halklarına teslim edilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.