Diyarbakır’da kuraklık tehlikesi yok

Diyarbakır’da kuraklık tehlikesi yok
DSİ 10. bölge müdürü Okan Bal: “Barajlardaki doluluk oranı geçtiğimiz yıl ile aynı”

 “Diyarbakır için yağışlı dönem ocak, şubat ve mart ayları. Bu dönemlerde su oranı artacaktır”

Diyarbakır- Devlet Su İşleri 10. Bölge Müdürü Okan Bal, Diyarbakır ve çevresindeki barajlarda doluluk oranı ile ilgili bir sıkıntının bulunmadığını, oranın geçen yılki oranlarla benzerlik gösterdiğini bildirdi. 
DSİ 10. Bölge Müdürlüğü’nde basın mensupları ile bir araya gelen Bal, barajlardaki doluluk oranıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin batısında yaşanan doluluk oranı sıkıntısının Diyarbakır ve çevresinde yaşanmadığını dile getiren Bal, Karakaya, Kral Kızı, Dicle, Batman, Göksu, Devegeçidi ve Derik-Dumluca barajlarının doluluk oranının geçtiğimiz yıl ile benzerlik gösterdiğini kaydetti. Bal, “Karakaya'da yüzde 85, Kral Kızı’nda yüzde 33, Dicle'de yüzde 77, Batman'da yüzde 40, Göksu'da yüzde 42, Devegeçidinde yüzde 48, Derik-Dumluca barajında yüzde 17 olarak görünüyor. Doluluk oranlarına bakıldığında Kral Kızı ve Derik-Dumluca'da biraz sorun görünüyor. İstanbul gibi büyükşehirlerde barajlardaki doluluk oranları yüzde 34'lerde, bizde büyük bir sıkıntı görünmüyor. Bizim için yağışlı dönem olan Ocak, Şubat, Mart aylarında henüz başlamadı. İstanbul gibi şehirlerde bu mevsimde barajların doluluk oranlarının yüzde 40-50'lerde olması gerekiyor. Bizim barajlarımızdaki doluluk oranlarının olumsuz bir sinyal verdiğini şu an düşünmüyoruz. Çünkü, bu tablo geçtiğimiz yılla bu zamanda aynı tablo, geçen yıl da biz bu doluluk oranına sahiptik. Her sene bu mevsimde bu oranlar söz konusu, daha sonra karların erimesiyle birlikte yağışlı sezonun sonunda bu rakam yüzde 70-80'lere ulaşıyor. Diyarbakır'da şu an için bir sıkıntı görünmüyor” diye konuştu.
Baraj yapım çalışmalarında kimi zaman sıkıntı yaşadıklarını ifade eden Bal, geçen yıl Uludere Barajı’nda sosyal kaynaklı bir sıkıntı yaşandığını vurguladı. Bal, “Terör kaynaklı ve vatandaş kaynaklı sıkıntılar yaşadık. Müteahhitleri sıkıştırıyorlar, bizim yakınlarımızı çalıştırın diye. Tabi müteahhitin de çalıştırabileceği belli sayıda personeli var. Onun üzerine personel çalıştırması mümkün değil bu talepleri de karşılanmayınca çalışmalara engel oluyorlar. Silvan Barajı’nda yaşadığımız sosyal sıkıntının ana sebebi bu. Uludere Barajı’nı bu yıl bitirmeyi hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

kurakluk-2.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.