Diyarbakır'da miniklerin açık hava yogası

Diyarbakır'da miniklerin açık hava yogası
Diyarbakır'da bir eğitim kurumunda okul öncesi öğrencileri açık havada yoga yaptı.

Diyarbakır'da bir eğitim kurumunda okul öncesi eğitim öğretmeni olarak görev yapan Pelin Dal Berrak (35), pandemi nedeniyle online olarak aldığı yoga eğitmenliğini başarıyla tamamladıktan sonra şimdi de çalıştığı okulun halı sahasında sosyal mesafe kuralları eşliğinde 'Çocuk yogası' eğitimi veriyor. 40 bin metrekarelik alandaki okulun ayrıca 2 bin dönümü de 8 anasınıfı için koronavirüs tedbirleri kapsamında açık hava sınıfına dönüştürüldü.

minikler-yoga-3.jpg

Diyarbakır'da 8 yıldır bir özel eğitim kurumunda okul öncesi eğitim öğretmenliği yapan Pelin Dal Berrak (35), yıllardır hayalini kurduğu 'Çocuk yoga eğitmenliği' için kayıt yaptırdı. Ancak tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını nedeniyle eğitimini yapamadı. Berrak, bu nedenle eğitimlerini online sistem üzerinde yoğunlaşarak aldı. Başarıyla online sistem üzerinden eğitimlerini tamamlayan Berrak bu kez profesyonel olarak yüz yüze eğitimleri tamamladı. Sertifikalarını alarak başarılı bir şekilde eğitimlerini tamamlayan Berrak bu kez de çalıştığı okuldaki anaokulu düzeyindeki çocuklara halı sahayı yoga alanına hazırladı. Sosyal mesafe kurallarına uygun şekilde hazırladığı saha da şimdi ise Berrak, hayalini kurduğu 'Çocuk yogası eğitmenliği'ni gerçekleştiriyor.

diyarbakir-yoga-tigris.jpg

Salgın nedeniyle 'açık hava sınıfı'

Merkez Kayapınar ilçesinde bulunan 40 bin metrekarelik alandaki kampüs okulda, koronavirüs tedbirleri nedeniyle 2 dönüm üzerine 8 anasınıfı için açık hava sınıfı kuruldu. Okul yönetimi tarafından koronavirüs nedeniyle kurulan açık hava sınıfındaki öğrencilere, hikaye alanı, oyun alanı ve kondisyon aletleri ile seramik atölyesi yer aldı. Projeyle birlikte çok sayıda hayvanın da yer aldığı alanda çocuklara, doğayla iç içe düzenleme yapılan alanda  sık sık pandemi kuralları sosyal mesafe, hijyen ve maske kuralları anlatılıyor.

Yoganın çocukların kişisel gelişiminde önemi

Okul öncesi eğitim öğretmeni Pelin Dal Berrak, biyoenerji ve yoga üzerine uzun yıllardır ilgilendiğini ve evde kendi bedeni üzerinde yoganın alt basamağı olan meditasyonu, duyu kontrolü ve nefes egzersizlerini uyguladığını söyledi. Berrak, "Pandemi sürecinde online sistemle profesyonel uzmanlar eşliğinde dersleri aldım. Akabinde yüz yüze aynı şekilde profesyonel uzman hocalar eşliğinde de sürdürdüm. Online eğitimle sertifikaları aldıktan sonra çocuk yogası eğitmeni olarak çocuklarla uygulamaya başladık. Uzun yıllardır uğraşıyorum bu alanda. Yelpazesi inanılmaz geniş bir alan. Çocuklar üzerinde de faydaları ve etkileri olan bir alandır. Yoga çocuklarda fiziksel, sosyal, duygusal, ruhsal ve kendi bedenlerini tanımaları adına sağlıklı bir şekilde gelişimi sağlamaları adına katkı sağlayan bir çalışma. Çocuklar üzerinde  bunun eğitimini tamamladıktan sonra da artık uygulamaya başladık. Çok araştırdım ve okudum çocuk yogası üzerine. Şimdi çalıştığım okulun halı sahasında açık alanda çocuklarla birlikte pandemi nedeniyle sosyal mesafeyi koruyarak bu çalışmayı uyguluyoruz" dedi.

2 bin dönümlük arazide atölye çalışmaları

Anaokulu Müdürü Meral Kaya, sadece Türkiye'de değil bütün dünyayı etkisi altına alan pandemi süreci yaşandığını hatırlattı. Kaya, "İlk defa büyük bir salgınla karşı karşıyayız. Pandemi döneminde özellikle çocukların nasıl bir eğitim yapabiliriz diye düşündük. Çocukları açık hava da eğitim yapma alanı nasıl yaratabiliriz diye projeler ürettik. Bu projeler sonucunda 2 bin dönümlük arazi üzerine açık hava sınıfları, kondisyon aletleri, hikaye okuma yerleri, seramik atölyeleri ve etkinlik alanları yerler yaptık. Çocukların açık hava da temiz bir şekilde koronadan daha az etkileneceği bir ortam oluşturduk. Çocuklar burada çok mutlu. Burada her türlü bitkisel ve yeşillik anlamda ağaçları görebiliyorlar. Açık hava da özgürce toprağa dokunarak eğitimlerini yapabiliyorlar" şeklinde konuştu.

Yoga yapmak rahatlatıyor

Öğrencilerden 6 yaşındaki Ahmet Aras Akkuş ise, yoga yapınca çok güzel düşüncelere sahip olduğunu aktardı. Akkuş, "Kendimi çok güzel yerlerde hissediyorum. Yogayı iyi bilirim. Mesela yoga yapınca çok rahat oluyorum. Hareketler zor olsa bile çok rahat yapabilirim. Özel yeteneklerim var benim. Kendime süper Aras diyorum" diye konuştu.

Öğrencilerden 6 yaşındaki Hazal Altan, yoğa yapmak için burada olduklarını belirterek, yoğa yapınca çok eğlendiklerini dile getirdi.

Öğrencilerden 6 yaşındaki Aytuğ Göktaş da, yoganın 50 bin yıl önce Hindistan'da üretilen bir egzersiz olduğunu belirtti. (Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.