Diyarbakır’da park bahçeler yer altı suyuyla sulanacak

Diyarbakır’da park bahçeler yer altı suyuyla sulanacak
Diyarbakır’da park bahçe ve yeşil alanların sulanması için sondaj kuyuları açılıyor. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Park Bahçeler ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı tarafından 3 milyon TL’ye ihale edilen sondaj çalışmalarını Diyarbakırlı bir firma yürütüyor.

Ali Abbas Yılmaz - Özel

TİGRİS HABER - Diyarbakır merkezde 13 noktada açılacak artezyen kuyularından sağlanan sular, damlama sulama sistemiyle park, bahçe ve yeşil alanları sulayacak.

Vali Münir Karaloğlu’nun talimatıyla tankerle park bahçe sulama yöntemi yerine artezyen kuyuları ile sulama yöntemine geçmek için planlama yaptıklarını söyleyen Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Park Bahçeler ve Yeşil Alanlar Daire Başkanı Ahmet Özkaraaslan, sondaj çalışmalarına ilişkin Tigris Habere konuştu.

‘Diyarbakır’da 13 noktada kuyu açacağız’

Tankerle sulamanın hem görsel açıdan hem de maliyet açısından sorunlu olduğuna vurgu yapan Özkaraaslan, şöyle konuştu: “Park bahçe sulamak için şehir şebeke suyunu kullanmak istemiyoruz. Tankerle sulama maliyeti de çok yüksek olduğu için yer altı suyuyla yapalım dedik. Tankerle su alacaksınız, taşıyacaksınız, elemanıydı, yakıtıydı çok maliyetli. Diyarbakır merkezde kentin muhtelif yerlerine 13 tane kuyu planladık. Park bahçe sulama işi yüzde 90 yer altı suyuyla olacak. Artezyen kuyularda sistemi bir defa kuruyorsunuz ondan sonra sadece enerji maliyeti var. Otomatik sulama sistemi kuruluyor. Sözleşmesini yaptık bütün orta refüjlere sulama çekeceğiz. Biliyorsunuz dünyanın geldiği noktada artık su çok kıymetli. Hele hele Diyarbakır gibi yazları çok sıcak olan bir yerde insanların gölgede yürütmek veya oturtmak amacımız. Parklar değil sadece. Dairesel alan belirledik ve hedef noktalara artezyen kuyular açacağız. 75’te, koşu yolunda, spor tesislerinde açılacak. 13 noktada kuyular açıp, damlama sulama sistemiyle yeşil alanlarımızı koruyacağız. Tabii buna rağmen tankerle sulama hizmetlerimiz de olacak.  Daha önce yapılmış mesela, kaldırım yapılmış, ağaç dikilmiş ama şimdi oraya su tesisatı çekmek çok maliyetli bir iş; kaldırımı kazacaksınız yeniden, olacak iş değil. 3 yılın sonunda tankerle, ilkel yolla sulama yapmayacağız ama bir süre daha kısmi olarak bunu sürdürmek zorundayız.”

sulama-tigris.jpg

Artezyen kuyu projesinin maliyeti 3 milyon TL

Artezyen kuyular açarak yeşil alanların sulanması yönteminin tankerle sulamaya göre daha az maliyetli olduğunu dile getiren Özkaraaslan, projenin maliyetine ilişkin olarak ise şunları söyledi: “İhaleyi Diyarbakırlı bir firma aldı. Tahmin ediyorum 3 milyon küsur civarında bir maliyeti var. Biz daha önceki yıllarda 7-8 milyon lira tanker ihalelerine para verirdik. 3 yılın sonunda sadece enerji giderimiz olacak. Yeni sistem kamunun yararına olacak. Daha önce çalıştığımız belediyelerde hep bu sistemle çalıştık. Tanker işi ilkel bir yöntem ve eski peyzaj düzenlemesi yapılan yerde sulama tesisatı yapıp açtığımız kuyudan oraya su vereceğiz. Yeni yaptığımız projeleri ise zaten tamamen damla sulama sistemiyle otomatik olarak sulama yapacağız.”

sulama-tigris2.jpg

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.