Diyarbakır’da pazarın gündemi geçim sıkıntısı

Diyarbakır’da pazarın gündemi geçim sıkıntısı

Yeni Parti Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesinde kurulan pazarı ziyaret ederek yurttaş ve esnafla bir araya geldi.

TİGRİS HABER - Pazardaki fiyat artışları ve vatandaşların geçim sıkıntısına dikkat çeken Tanrıkulu, ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Tanrıkulu, yaptığı açıklamada Türkiye’de açıklanan enflasyon rakamlarının vatandaşın günlük yaşamındaki ekonomik tabloyu tam olarak ortaya koymadığını savundu. TÜİK’in yıllık enflasyon oranını yüzde 29,73 olarak açıkladığını belirten Tanrıkulu, ENAG’ın aynı dönem için yüzde 46,61 oranında enflasyon hesapladığını ifade etti.

Açıklamasında dört kişilik bir ailenin temel giderlerine ilişkin rakamlara da değinen Tanrıkulu, açlık sınırının 37 bin 801 liraya, yoksulluk sınırının ise 123 bin 136 liraya ulaştığını söyledi. Bekar bir çalışanın aylık yaşam maliyetinin 48 bin 895 lira olduğunu belirten Tanrıkulu, asgari ücretin ise 28 bin lira olduğunu kaydetti.

Asgari ücret ve emekli aylıklarının alım gücünün yıl içerisinde gerilediğini dile getiren Tanrıkulu, vatandaşların pazarda ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandığını söyledi.

“ESNAF DA VATANDAŞ DA ŞİKAYETÇİ”

Yenişehir’de pazarcı esnafı ve vatandaşlarla yaptığı görüşmelerde geçim sıkıntısının en fazla dile getirilen sorunlardan biri olduğunu belirten Tanrıkulu, alışverişlerin azaldığını ve esnafın satış yapamamaktan şikâyet ettiğini ifade etti.

Tanrıkulu, ekonomik sorunların yalnızca dar gelirli kesimleri değil, küçük esnafı da doğrudan etkilediğini belirterek, “İnsanlar alışveriş yapamıyor. Pazar boş. Esnaf her geçen gün daha az kazanıyor, daha az satış yapıyor” değerlendirmesinde bulundu.

BORSA KAYIPLARINA DA DİKKAT ÇEKTİ

Tanrıkulu açıklamasında son dönemde borsada yaşanan kayıplara da değindi. Söz konusu gelişmelerin ekonomiye maliyetinin yaklaşık 90 milyar lira olarak ifade edildiğini belirten Tanrıkulu, yaşanan kayıpların vatandaşın karşı karşıya olduğu enflasyon hesabına dahil edilmediğini söyledi.

Ekonomik kaynakların dağılımına ilişkin eleştirilerde bulunan Tanrıkulu, iktidarın kendi çevresindeki kesimleri zenginleştirdiğini savundu. Tanrıkulu, vatandaşın ise temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandığını ileri sürdü.

Açıklamasının sonunda ekonomik tablonun sürdürülebilir olmadığını belirten Tanrıkulu, mevcut düzenin değişmesi gerektiğini ifade etti.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.