Diyarbakır’da 'Serbest Gazeteci Ağı' kuruldu

Diyarbakır’da 'Serbest Gazeteci Ağı' kuruldu
Merkezi Diyarbakır’da bulunan Botan ınternational şirketi, herhangi bir kuruma bağlı çalışmayan serbest gazetecilerin iş bulması ve iletişim kurması için ‘Serbest Gazeteci Ağı’ kurdu. Hazırlanan internet sitesi yayına başladı.

TİGRİS HABER - Serbest gazetecilerin iş, iletişim ve eğitim platformu olan serbestgazeteci.com, Botan International şirketi tarafından kuruldu. Gazeteciler bu online platforma; hangi ilde yaşadığını, hangi kategori ve dillerde gazetecilik yaptığını, hangi günler çalışmak için müsait olduğunu yazarak haberlerini ekleyebiliyorlar.

Tüm gazetecilerin haberleri “Serbest Gazeteci Haberleri” kategorisinde yayınlandığı için tüm kayıtlı gazetecilerin yayınladığı haberler aynı sayfadan görülebiliyor.

Serbest gazeteciler ile çalışan kurumlar basit bir arama motoru ile hangi ilde, hangi gazetecinin, hangi kategorilerde haber yaptığını görüp onlara iş teklif edebilirler. Ayrıca serbest gazeteciler de “haber fikri formu”nu doldurarak kurumlara haber yapma teklifinde bulunabiliyorlar. Sitenin “nasıl yararlanabilirim?” sayfasında bu bilgiler yer alıyor.

SERBEST GAZETECİ NASIL YARARLANIR?

İşveren medya kuruluşlarının hemen ulaşabileceği bir profil oluşturabilir. Bu profilde nerede habercilik yaptığını, hangi dillerde yaptığını, hangi alanda (video-haber, podcast, foto-haber, fikser) çalıştığını gösterebilir.

Serbest Gazeteci tek linkle sosyal medya hesaplarını, örnek haberlerini, kısa biyografisini, bildiği dilleri, kullandığı ekipmanları ve çalıştığı yeri gösterebilir. Böylelikle profilini CV-Blog olarak kullanabilir.

İşveren medya kuruluşlarına “haber fikri formunu” doldurarak haber önerebilir ve iş alma şansı yakalayabilir.

Yayınlanan haberinin kısa özetini yayınlayıp link ile tamamını okumaya davet edebilir (yayınlanan medya organına trafik aktarılır). Bu haber özeti gazetecinin profilinde yer aldığı gibi, bütün serbest gazetecilerin haberlerinin yayınlandığı “Serbest Gazeteci Haberleri” kategorisinde de yer alır. Orada diğer tüm serbest gazetecilerin haberlerini de tek linkle görebilir.

Diğer serbest gazeteciler ve kurumlar ile mesajlaşabilir.

Çalışma takvimini işaretleyerek hangi günler iş için uygun olduğunu gösterebilir.

Bir süreye dağılan bir iş yapılması durumunda, Botan International Medya Ltd. Şti. işveren medya kuruluşu ve serbest gazeteci “aracılık sözleşmesi” ışığında SGK sigortası yapılır. Ödemeler faturalandırılır. Tamamlanmış iş tesliminde aracı şirket aracılık yapıp ödemeleri faturalandırır.

Botan International’in Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) partnerliğinde Diyarbakır’da kurduğu ofiste; ses ve video kayıt stüdyosu, haber odası, söyleşi odası hizmetlerinden ücretsiz yararlanabilir (haftanın 7 günü resmi iş saatlerinde).

Medya eğitim kuruluşları; NewsLabTurkey, Atölye Bia ve Botan International’den ücretsiz medya eğitimleri talep edebilir. Medya eğitim ilanlarını kurumsal profillerinden takip edebilir.

Serbest Gazeteci yayınlanmasını önemsediği bir haber hazırladığında fakat yayıncı kuruluş bulamadığında geniş haberinin temel öğelerini barındıran bir haberi “Serbest Gazeteci” etiketi ile yayınlayabilir. Böylelikle medya kuruluşları istediğinde bu haber onlar için genişletilip gönderilebilir. Bir medya organında haber yayınlama fırsatı bulamamış, serbest gazeteciliğe yeni başlamış kişiler de bu kategorideki haberler ile haber hazırlama potansiyellerini gösterme fırsatı bulurlar. Bu haberler diğer tüm serbest gazetecilerin haberleri ile aynı kategoride yayınlanır.

MEDYA KURULUŞU NASIL YARARLANIR?

Tüm gazetecileri arama motoru aracılığı ile kolayca bulabilir, gazetecinin çalışma takvimini, yaptığı haberleri, bildiği dilleri ve çalışma yöntemini görebilir. İş teklif edebilir.

Açacağı kurumsal bir hesapla tüm illerdeki serbest gazetecilerden “haber fikri formu” aracılığı ile haber teklifi alabilir.

Botan International Medya Ltd. Şti. ile aracılık sözleşmesi yaptıktan sonra, tüm aracılık hizmetlerini (vergi ödeme, telif sözleşmesi, sigortalama) Botan International Medya Ltd. Şti. yaptırıp fatura alabilir.

Medya eğitim kurumları, medya eğitimi için başvuru alabilir. (Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.