Diyarbakır’da su emin ellerde

Diyarbakır’da su emin ellerde
DİSKİ Genel Müdürlüğü, kent genelinde içme suyundan kaynaklanabilecek hastalıkların önüne geçmek amacıyla DİSKİ Su Kalite Kontrol Laboratuarında günlük kimyasal, fiziksel ve mikrobiyolojik olarak yaklaşık 400 parametrenin analizini yapıyor.

TİGRİS HABER - Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürlüğü, vatandaşlara kaliteli, sağlıklı ve çeşmeden içilebilir ucuz içme suyunu temin etmek için çalışmalarını titizlikle sürdürüyor.

DİSKİ Genel Müdürlüğü bünyesinde suyun kalitesini kontrol altında tutmak ve sonuçların güvenilirliğini sağlamak için yaklaşık 14 yıldır Türkiye Akreditasyon Kurumu tarafından TS EN ISO 17025 standardının tüm gereklerini yerine getirerek akredite olmuş DİSKİ Su Kalite Kontrol Laboratuarı halk sağlığı için çalışmalarını kesintisiz sürdürüyor.

Su’dan kaynaklanabilecek hastalıkların önüne geçmek için rutin olarak kente verilen içme ve kullanma suyunun tümünü temsil edecek şekilde belirlenen numune noktalarından günlük olarak 16 adet kimyasal ve bakteriyolojik numune alınmaktadır. Ayrıca içme suyu arıtma tesisinde üretilen sudan anlık numune alınmaktadır. Her numune için kimyasal, fiziksel ve mikrobiyolojik olarak 11 parametre DİSKİ Su Kalite Kontrol Laboratuarında incelenmektedir.

Bakterilerden kaynaklı oluşabilecek hastalıkların önüne geçmek ve halk sağlığını korumak için suya verilen serbest klorun ölçümleri yapılarak uygun dozajlama yapılmasının sağlanması, kentin en uç noktalarındaki şebekede klorsuz suyun tüketimine engel olmaktadır.

Rutin çalışmaların dışında;

Yatırım ve İnşaat Daire Başkanlığına bağlı birimlerce açılan yeni kuyu sularının içmeye uygunluğu ile ilgili analizler,

İçme suyu ile ilgili vatandaşlardan gelen şikâyetler ile ilgili numunelerin alınıp analizlerinin yapılması,

İçme Suyu Daire Başkanlığına bağlı Fiziki Kaçak biriminin alınan numunelerin şebeke, kaynak ya da kanal suyunun olup olmadığı ile ilgili analizlerin yapılması,

Kamu, özel ve tüzel kişilerden gelen numunelerin ücret karşılığında analizlerinin yapılması,

Bu çalışmaların toplamında; günlük kimyasal, fiziksel ve mikrobiyolojik olarak yaklaşık 400 parametrenin analizi yapmak,

Laboratuar bünyesindeki mobil laboratuvar aracı ile gerekli durumlarda yerinde ölçüm ve uygun şartlarda numune taşınması sağlanmaktadır.

Musluktan gönül rahatlığıyla su içilebilir

Musluktan akan suyun gönül rahatlığıyla içebileceğini söyleyen DİSKİ Genel Müdürü V. Mehmet Şerifoğlu, “İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmeliği baz alarak analizlerimizi gerçekleştiriyoruz. Şebekeden verilen suların kalitesini sürekli kontrol altında tutuluyoruz. İçme Suyu Arıtma Tesisinde üretilen suyun günlük analiz raporlarına DİSKİ Genel Müdürlüğü web sitesinden erişebilirsiniz” dedi. (Haber merkezi)

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum