Diyarbakır’da Tahir Elçi için vakıf kuruldu

Diyarbakır’da Tahir Elçi için vakıf kuruldu
Diyarbakır’da uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren Baro Başkanı Tahir Elçi vakıf kuruldu. Tahir Elçi’nin eşi Türkan Elçi, kızı Nazenin Elçi’yle birlikte hafta sonu Diyarbakır’da Tahir Elçi İnsan Hakları Vakfı’nı açıyor.

Tigris Haber- Merkez Sur İlçesi tarihi Dört Ayaklı Minare'nin önünde 28 Kasım 2015 tarihinde yaptığı basın açıklamasının ardından başından aldığı mermi ile yaşamını yitiren Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi adına İngiltere'nin başkenti Londra'da ‘Tahir Elçi İnsan Hakları Vakfı’ açıldı.

Vakfı, Elçi'nin Türkiye'deki hak ihlallerini Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) beraber taşıdığı avukat arkadaşı Anthony Gwilym Fisher, avukat ve gazeteci Orhan Kemal Cengiz ve Tahir Elçi'nin eşi Türkan Elçi kurdu. Londra’daki Vakfın ardından Diyarbakır’da da benzer bir vakıf kuruldu. Vakfın Başkanlığını Türkan Elçi yapacak.

Vakfın açılışı ile ilgili bilgi veren Türkan Elçi, vakfın 13 Nisan'da açılacağını belirtti. Türkan Elçi, ''13 Nisan'da Diyarbakır'da Tahir Elçi İnsan Hakları Vakfı’nı açıyoruz. Vakfın açılışında yönetim kurulundaki arkadaşlarla birlikte ortak basın toplantısı düzenleyeceğiz'' dedi.

Türkan Elçi, 2017'de yaptığı bir basın açıklamasında, vakfı bir ay içinde açacaklarını söylemişti ancak açılış iki yıl sürdü. 13 Ocak 2019'da Resmi Gazete'de yayımlanan duyuruda ise vakfın kuruluş amacı şu sözlerle ifade edildi:

''Evrensel insan haklarını, temel hak ve hürriyetlerini bireysel ve kolektif hakları koruyan ve geliştiren; bireyin ve toplum bilimin (sosyoloji) tanımına göre toplumun maddi varlığına, hukuk güvenliğine karşı sorumluluk bilinciyle insan hakları hukuku merkezli hak ve özgürlük çalışmaları yapmak ve vakıf senedinde yazılı diğer amaçları gerçekleştirmek.''

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.