Diyarbakır'da vaka sayısı yüzde 70 düştü

Diyarbakır'da vaka sayısı yüzde 70 düştü
Türkiye genelinde uygulanan sokağa çıkma kısıtlamaları ve tedbirlileri Diyarbakır’da da etkisini gösterdi.

TİGRİS HABER - Diyarbakır’da, günlük vaka sayısının yüzde 70 oranında düştüğü öğrenildi. Dicle Üniversitesi Hastaneleri Pandemi Hastanesi Koordinatörü Doç. Dr. Velat Şen, "2021 yılının ilk günlerinde geleceğe biraz daha umutla bakabiliyoruz. Ama tedbirleri elden bırakmamalıyız" dedi.

Corona ile ilgili Türkiye'de uygulanan kısıtlamalar sonuç vermeye devam ediyor. Akşam saat 21.00 ile hafta sonları uygulanan sokağa çıkma kısıtlamaları etkisini gösterdi. Diyarbakır’da, vak'a sayılarında yüzde 70 oranında gerileme yaşanırken günlük vak'a sayısının 100'lere kadar düştüğü kaydedildi. Diyarbakır Dicle Üniversitesi Hastaneleri Pandemi Hastanesi Koordinatörü Doç. Dr. Velat Şen, yoğun bakım doluluk oranlarının belirgin şekilde azaldığını, tedbirlerin ihlal edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Diyarbakır umut veriyor

2021 yılının ilk günlerinde geleceğe biraz daha umutla bakabildiklerini kaydeden Doç. Dr. Velat Şen, gerek ülke sağlık politikalarının etkisiyle, gerek vatandaşların daha titiz ve tedbirli davranmasıyla vak'a sayılarında belirgin düşüşler yaşandığını dile getirdi. Doç. Dr. Şen, "Bununla birlikte hastanede yatak doluluk oranlarımız, yoğun bakım doluluk oranlarımız belirgin şekilde azaldı. Bizim tedbirlerimizi ihmal etmememiz gerekiyor. Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamaları, hafta içi de akşam sokağa çıkma kısıtlamaları nedeniyle belirgin bir düşüş oldu. İl geneli olarak günlük vak'a sayılarında yüzde 70 oranında bir düşüş var. Hastanede yatak doluluk oranlarımızın da yarıya düştüğünü söyleyebiliriz. Özellikle de servis hastalarımız belirgin olarak azaldı. Şu anda baktığımız zaman Diyarbakır’da vaka sayılarımızın 100-150 civarında olduğunu görüyoruz. Daha öncesinde 800 ile bin arası vak'alarla karşılıyorduk. Büyük bir müddet böyle gitmişti. Ancak, tedbirleri azaltırsak bu sayılar tekrar artacaktır" dedi.

"Mutasyonlu virüsün yayılması hızlı"

Mutasyona uğramış korona virüsün daha hızlı yayıldığını aktaran Doç. Dr. Şen, "Ancak, bu çok hızlı yayılmamasının çok ölümcül olduğu veya çok ağır seyrettiğine dair bulgular henüz yok. Dolayısıyla burada endişe etmemize gerek yok. Aşıyı çok önemsiyoruz. Çünkü bu virüsün bir müddet daha devam edeceğini ön görüyoruz. Dolayısıyla aşıların koruyuculuğu hakkında evet, şu anda tam olarak net bilgiler olmasa bile yüzde 90’nın üzerinde birkaç aşı da koruyuculuk düzeyi görülüyor. Kış aylarında bulunmamız münasebetiyle eş, dost, akraba ziyaretlerinde çok dikkat etmemiz gerekiyor. Çünkü kapalı ortamlarda maske taksak bile uzun süre birlikte olduğumuzda yine bulaş riski fazla olacaktır" diye konuştu. (İHA)

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.