Diyarbakır’da yıkım ve hasarla ilgili keşif başlatıldı

Diyarbakır’da yıkım ve hasarla ilgili keşif başlatıldı
Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 10 il arasında bulunan Diyarbakır’da, ağır ve orta hasarlı yapılara da kusurun belirlenmesi ve delil toplanması amacıyla keşif işlemi başlatıldı.

Salih Yeşil

TİGRİS HABER - Kahramanmaraş’ta 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerden etkilenen 10 il arasında bulunan ve 19 yapının yıkıldığı, binin üzerinde binanın da ağır hasar gördüğü Diyarbakır’da, ağır hasarlı, orta ve acil yıkılması gereken binaların yıkım kararının durdurulması istemiyle Diyarbakır 1’inci Sulh Hukuk Mahkemesine yapılan başvuruyu, mahkeme kabul ederek başlatılan yıkım işleminin yürütmesini durdurma kararı verdi. Ancak kısa sürede kararın şehven verildiğini belirterek, kararından rücu eden Diyarbakır 1’inci Sulh Hukuk Mahkemesi, başvuruya ilişkin yetkisizlik kararı vererek, bu konudaki yetkili mahkeme olarak idare mahkemelerini işaret etti.

Delil toplanmak amacıyla keşif işlemi başlatıldı

Baronun ağır ve orta hasarlı binaların yapımında kusuru bulunan sorumluların belirlenmesi ve haklarında yasal işlem başlatılması amacıyla yapılan başvuruyu ise kabul eden Diyarbakır 1’inci Sulh Mahkemesi, delillerin toplanması ve sorumluların belirlenmesi için keşif işleminin başlatılması kararı aldı. 1’inci Sulh Hukuk Mahkemesi, mahkemenin tayin ettiği 4 kişilik bilirkişi ve Diyarbakır Barosu, yıkımdaki kusurun tespiti için delil toplamak amacıyla keşif işlemi başladı.

‘Cezai ve hukuki sorumluluğun ortaya çıkmasını istiyoruz’

Konuya ilişkin hukuki süreci takip eden Diyarbakır Barosu Başkan Yardımcısı Mehdi Özdemir, “Biz öncelikle ağır hasarlı yapıları ilişkin olarak gerek zemin etüdü, gerekse yapının inşaasında, gerekse denetim sürecinde yaşanan hata ve kusuru bulunan kişilerin, kurumların tespit edilmesini istiyoruz. Burada cezai ve hukuki sürecin başlatılması için bu işlemin bir an önce yapılması gerekir.Ağır ve orta hasarlı yapılarda sorumluluğu bulunanların cezai ve hukuk anlamda açığı çıkmasını istiyoruz. Yurttaşların haklarını etkin bir şekilde kullanmasını talep ediyoruz, bu hakların kullanımı için bu adımla bir güvence sağlıyoruz” diye konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.