Diyarbakır’da ‘yürüyüş’ gerginliği!

Diyarbakır’da ‘yürüyüş’ gerginliği!
Diyarbakır’da bir araya gelen HDP Milletvekilleri, 100 gündür açlık grevinde olan Leyla Güven için kentin farklı yerlerinden yürüyüş yapmak isteyince gerginlikler yaşandı. HDP’li vekiller, geniş güvenlik önlemleri altında açıklama yaptı.

Tigris Haber-Abdullah Öcalan'ın avukatları ile görüştürülmesi talebiyle 100 gündür açlık grevinde olan HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven'e destek için 15 farklı kentten Diyarbakır'a gelen 29 HDP'li milletvekilinin Güven'in evine yapmak istediği yürüyüşe izin verilmedi. "100. Gününde Leyla'ya, Tecridi Kırmaya" sloganıyla Hakkari, Van, Kars, Iğdır, Bitlis, Ağrı, Muş, Şırnak, Mardin, Siirt, Batman, Dersim, Bingöl, Antep ve Urfa kentleri olmak üzere 7 ayrı koldan başlatılan yürüyüş Diyarbakır'da engellendi. Yürüyüş öncesi Güven'in evine giden yollar, dün akşam saatlerinde bariyerle kapatıldı. Çevre illerden yapılan polis takviyesi ile yine HDP ve DBP binalar ile kentin birçok noktasına polisler ve TOMA araçları konumlandırıldı.

dsc_6890.jpg

HDP'LİLER İLE POLİS ARASINDA GERGİNLİK

HDP'li milletvekilleri Leyla Güven'in evine doğru yürümeye hazırlandıkları sırada polis yetkilileri, Diyarbakır Valiliği'nin aldığı karar doğrultusunda yürüyüşe izin verilmeyeceğini belirtti. Yaşanan tartışmalar üzerine polis yetkilileri Leyla Güven'in evine ancak araçlarla gidilmesi durumunda izin vereceklerini söyledi. HDP'li vekiller ile polisler arasında yer yer gerginlik yaşandı. Yürüyüşe izin verilmemesi üzerine HDP'liler araçları ile Leyla Güven'in evine yakın bir noktada polisler tarafından tekrar durdurularak çembere alındı. HDP'li vekiller polis çemberi içinde açıklama yaptı.

Açıklamanın Türkçesini HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, Kürtçesini ise Hakkari Milletvekili Bedran Öztürk okudu.

Açıklamayı yapan HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir "Bu ülkede savaş ve çatışmayı sürekli büyüten iktidar şunu iyi bilmektedir, konuşan bir Öcalan çözümün ve barışın yolunu açan bir Öcalan'dır! Susturulan bir Öcalan, derinleşen bir çözümsüzlüktür, savaş, eşitsizlik ve yükselen faşizmdir! Tecridin kaldırılması demek ülkede çözümün ve barışın tekrar gündemleşmesi demektir. Ülkeyi boydan boya bir cehenneme çeviren AKP-MHP iktidar bloğunun geriletilmesi için tarihsel bir eşik olan yerel seçim çalışmaları açlık grevleri etkinlikleri ile belli bir eşgüdüm içinde ilerleyecektir. Unutulmamalıdır ki tecrit kırılmadan bu ülkenin nefes alması mümkün değildir. Kazananlar kendi bekaları için ülkeyi çatışmaya, yoksulluğa ve eşitsizliğe mahkûm edenler değil demokrasi ve barış yolunda bir adım geri atmayan ve inatla direnen halklarımız olacaktır” ifadelerini kullandı.

Açıklamanın ardından HDP’li vekillere ayrıldı.

dsc_6792.jpg

HDP'Lİ VEKİL YERE DÜŞTÜ

Bu arada HDP Diyarbakır Milletvekili Saliha Aydeniz yaşanan gerginlik sırasında bir polis memurunun ayağının kayması sonucu yere düşerek yaralandı. Hastaneye kaldırılan Aydeniz’in sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.

VALİLİK AÇIKLAMA YAPTI

Öte yandan Diyarbakır Valiliği de yürüyüş öncesi bir açıklama yaptı. Valilikten yapılan açıklamada şöyle denildi:“Açlık grevi eylemi yapan HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven'e destek amacıyla Araç Muayene İstasyonu kavşağında toplanarak bölücü terör örgütüne müzahir şahıs ve gruplarca, Güven’in evinin bulunduğu bölgeye doğru yasadışı yürüyüş yapılacağı bilgisi alınması üzerine güvenlik güçlerimiz tarafından yapılmak istenen eylem öncesi sivil vatandaşların zarar görmemesi adına gerekli güvenlik önlemleri alınmıştır. Vatandaşlarımızın yasaklama kararına uymaları, bölücü terör örgütünün propaganda ve kışkırtmalarına itibar etmemeleri, vatandaşlarımızın can ve mal güvenlikleri ile ilimizde hakim olan huzur ve güven ortamının devamı bakımından büyük önem arz etmekte olup, siz değerli vatandaşlarımızın göstereceği sağduyu ve duyarlılık için teşekkür ederiz.”

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.