Diyarbakır'daki Antik Birkleyn Mağaraları'na ziyaretçi akını

Diyarbakır'daki Antik Birkleyn Mağaraları'na ziyaretçi akını
Antik çağlarda suyun kaybolduğu, toprağın altına indiği yer olarak tanımlanan Birkleyn Mağaraları, bayram tatiliyle ziyaretçilerin akınına uğruyor.

Amed’in Lice ilçesinde Amed-Bingöl karayolunun doğusunda kalan Birkleyn, Anadolu ile Kuzey Mezopotamya yer alıyor. Birkleyn Suyu, antik yol ile birleşmeden önce yer altına akıyor, doğal bir tünelden geçtikten sonra yukarıya çıkıyor. Bu özel oluşumdan ötürü buradaki mağaraya Birkleyn Mağaraları veya Dicle Tüneli adı verilmiş.

Birbirine paralel olarak uzanan kayalıkların içerisinde üç mağara var. Güneydeki kayalığın altında ve içinden akan Birkleyn Suyu’nun bulunduğu mağaraya ilişkin Asur Kralı 1. Tiglatgileser (M.Ö 1114-1076) kabartma ve çivi yazılı bir kitabe, 3. Salmanassar da (M.Ö 859-828) kabartma ile iki çivi yazılı yazmış. Mağaralarda Kuzey Mezopotamya’ya özgü, Hassuna-Samarra seramikleri de bulunmuştu.

YASAKLI BÖLGE

Kürdistan’da savaşın yoğun olarak yaşandığı dönemde yasaklı bölge olan Birkleyn Mağaraları, şimdi ziyaretçilere açıldı. Amed ve çevre illerden gelen ziyaretçiler, Birkleyn Mağaralarını ziyaret edebilmek için sarp kayalıklarda bulunan ve ulaşımı oldukça zor olan yolları aşmak zorunda.

Buna rağmen bu tarihi yeri ziyaret etmek isteyenler Bayram tatilini fırsat bilerek Birkleyn’in yolunu tuttu. Mağaranın genç ziyaretçileri Oremar şarkısı eşliğinde halaya durdu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.