Diyarbakır’daki kaçak yapıların isimlerini tek tek paylaştı

Diyarbakır’daki kaçak yapıların isimlerini tek tek paylaştı
Daha önce kentteki kaçak yapılaşmalarla ilgili listeyi paylaşan Diyarbakır Mimarlar Odası Başkanı Ferit Kahraman, bir kez daha kaçak yapıları tek tek paylaştı.

Salih Yeşil

TİGRİS HABER - Diyarbakır Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri tarafından kentteki kaçak yapılaşma ile ilgili Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önünde basın açıklaması yapıldı. “Bu kent sahipsiz değildir” pankartı ile “Deprem ders olmadı on binlerce ölüm yetmedi” , “Her yer rant her yer talan”, “Kaçak yapıları durdurun” dövizleri açıldı. Konuya ilişkin açıklama yapan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı Mimarlar Odası Diyarbakır Şube Başkanı Ferit Kahraman, 11 ilin etkilendiği depreme işaret ederek, depremdeki hasarın denetimsizlikten ve aynı zamanda bilinçsiz yapılaşmanın sonucu olduğunu vurguladı. Depremin onbinlerce insanın canına mal olduğunu hatırlatan Kahraman, Bu acıların yaşanmasında sorumlu aktörler, aynı yanlış kararları vermeye devam etmekte ve aynı seçimlerle insanlarımızı yeni ölümlere mahkum etmektedir.” ifadesini kullandı.

5e606d54-216a-48f9-8d9b-968977ec7b04.jpeg

Suçlara göz yumulmuştur’

Kaçak yapılaşmayı denetlemekle görevli kurumların görevlerini yerine getirmediğini söyleyen Kahraman, bu durumun Diyarbakır’da da yaşandığına işaret ederek, “Son dönemlerde kayyımların göz yummasıyla teşvik edilir hale gelmiştir. Kayyımların belediyelere atandığı günden bu yana kent suçlarına birçok yeni suç eklenmiş ve eklenmeye devam etmektedir. TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyonu tarafından, kentte birçok ruhsatsız inşaat faaliyeti ve kaçak yapı tespit edilmiş, bu tespitler çerçevesinde belediyeler başta olmak üzere Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne defalarca yazı yazılmış ancak süreç boyunca bu aykırılıkların ortadan kaldırılmasına dair işlem yapılmamıştır. Bununla birlikte Kentsel Sit Alanı olan Suriçi’ndeki kaçak yapılar için de Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na ayrıca defalarca yazı yazılmış ama işlem yapmamakla birlikte bunu suç duyurusuna dönüştürecek herhangi bir girişimi dahi olmamış, suçlara göz yumulmuştur.” diye konuştu.

0d05f5ed-fb54-4cdf-8005-24657f26873b.jpeg

İsimlerini tek tek açıkladı

Kahraman, kentte Çırağan Event Center Düğün Salonu, Park Yıldız Düğün Salonu, Kemikli Evi, Dicle Vadi Kır Düğün Salonu, Asuris Otel,Grand Plaza’nın kaçak yapılar olduğunu söyledi.

‘Derhal müdahale edilmelidir’

Onaylı ruhsat projelerine aykırı müdahale ve eklenti yapılan yapılara, ruhsatsız, kaçak ve denetimsiz yapılara yetkili kurumlarca derhal müdahale edilmeli, denetleme ve kontrol görevleri yerine getirilmesi gerektiğini söyleyen Kahraman, “Birçok yapının sağlamlığını, ruhsatlı olup olmadığını, ruhsata aykırı müdahale yapıp yapmadığını, güvenli olup olmadığını birlikte sorgulamalıyız.” diye kaydetti.

Ruhsatsız, denetimsiz ve kaçak yapılara göz yuman, bu suça ve ranta ortak olan herkes hakkında suç duyurusunda bulunduklarını hatırlatan Kahraman, yapılaşmadaki aykırılık, risk ve tedbirsizlik için mücadele etmeye çağırdı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.