Diyarbakır’daki olaylarda zarar gören 374 tescilli evde restorasyon başladı

Diyarbakır’daki olaylarda zarar gören 374 tescilli evde restorasyon başladı
Diyarbakır merkez Sur ilçesinde tahribata uğrayan tescilli 347 Diyarbakır evinin restorasyonu sürüyor.

TİGRİS HABER - Diyarbakır’ın Sur İlçesi’nde yaklaşık 5 yıl önce yaşanan hendek ve barikat olaylarından sonra yasaklı mahallelerde bulunan tescilli yapıların onarımı sürüyor.

İhya ve imar çalışmalarının sürdüğü ilçede Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, Suriçi kentsel sit alanında yer alan Alipaşa Mahallesi ile terör saldırılarında zarar gören Cevatpaşa, Dabanoğlu, Fatihpaşa, Hasırlı, Savaş ve Cemal Yılmaz mahallelerindeki 347 tescilli Diyarbakır evinin restorasyonu için harekete geçildi.

Bakanlıkça hazırlanan, Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca onaylanan projeler kapsamında TOKİ tarafından restorasyon süreci yürütülüyor. Tescilli 347 Diyarbakır evinden 176'sında çalışmalar başlarken, avlusu, cumbası, eyvanı, havuzu, demir ve bazalt işlemeleri bulunan evlerdeki özgün doku korunacak. Restore edilecek evler yeniden hak sahiplerine verilecek.

Yapılar aslına dönüyor

sur-restore-001.jpg

Restorasyon çalışmalarında yer alan mimar Muhammed Avlar, AA muhabirine, ilçede yer alan geleneksel tarihi evleri aslına döndürmeye yönelik restorasyon çalışması yaptıklarını söyledi. İlgili kurumların onayladığı projeler doğrultusunda çalışma yürüttüklerini dile getiren Avlar, bazı yapılarda söküm işleminin tamamlandığını, imalat aşamasına geçtiklerini aktardı.

Avlar, "Yapının özgün mimari ve dokusuna uygun şekilde geleneksel tipolojiyi de dikkate alarak restorasyonu tamamlamaya çalışacağız. Yapılarda Diyarbakır'a özgü Karacadağ'dan çıkarılan bazalt taşları kullanıyoruz." dedi.

Çalışmaların ilgili kurullar tarafından sürekli takip edildiğini anlatan Avlar, restorasyon çalışmalarının aralıksız sürdüğünü kaydetti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.