Diyarbakır’daki STK’lar, yasaklama kararını yargıya taşıdı

Diyarbakır’daki STK’lar, yasaklama kararını yargıya taşıdı
Diyarbakır’da aralarında Baro, İHD ve Tabip Odasının bulunduğu 10 STK yaptıkları ortak açıklamayla, Valiliğin almış olduğu yasaklama kararına tepki gösterdi. STK temsilcileri, Valiliğin kararına karşı idare mahkemesine dava açtı.

Muhammed Esen

TİGRİS HABER - Diyarbakır Valiliği geçtiğimiz gün, Valilik ve kaymakamlık izni dışındaki her türlü açık ve kapalı alandaki etkinlikleri 10 gün süreyle yasakladı. Baro ve İHD’nin bulunduğu 10 STK ortak açıklama ile valiliğin aldığı karara tepki gösterdi.

10 kurum adına yapılan ortak açıklamada, “Diyarbakır Valiliği tarafından 26.03.2022 tarihinde yapılan yazılan açıklama ile "Diyarbakır il sınırları içerisinde yapılması muhtemel her türlü açık ve kapalı alandaki toplanma, yürüyüş, basın açıklaması, açlık grevi, oturma eylemi, miting, stant açma, çadır kurma, bildiri ve broşür dağıtımı, afiş ve pankart asma gibi tüm eylem ve etkinliklerin, 26.03.2022 saat: 00.01'den 04.04.2022 saat:23.59'a kadar 10 gün süreyle merkezi ve ilçeler dâhil olmak üzere Diyarbakır coğrafi sınırları içerisinde yasaklandığı" belirtilmiştir.

Valilik sitesinde yer alan ve yukarıda bahsedilen barışçıl tüm eylem ve etkinlikleri yasaklayan duyuru; anayasal hak ve demokrasinin vazgeçilmez göstergelerinden olan toplanma ve gösteri özgürlüğünü engelleyen keyfi idari bir karardır. Barışçıl nitelikte yapılmak istenilen açık hava toplantılarının engellenmesi, 1982 Anayasasının 34. ve AİHS'nin 11. maddesi gereğince toplantı ve gösteri hürriyetinin ihlali niteliğindedir. Toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı, demokratik toplumun en temel değerleri arasında yer almakta olup bireylerin ortak fikirlerini birlikte savunmak ve başkalarına duyurmak için bir araya gelebilme imkânını korumayı amaçlamaktadır. Kolektif bir şekilde kullanılan ve düşüncelerini ifade etmek isteyen kişilere şiddeti dışlayan yöntemlerle düşüncelerini açıklama imkânı veren bu hak farklı düşüncelerin ortaya çıkması, korunması ve yayılmasını güvence altına almaktadır.

Toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı, ancak mevzuatta belirtilen zorlayıcı nedenlerin bulunması koşuluyla engellenebilir. Temel hak ve özgürlüklerin içeriği geniş tutulan bir genel sınırlama hükmü ile yasaklanması, yurttaşların demokratik haklarının kullanımını engellemektedir. Barışçıl toplanma hakkını ihlal edici kararlardan, keyfi uygulamalardan ve hukuka aykırı sınırlandırmalardan kaçınılmalıdır.

Hak, hukuk, emek ve meslek örgütleri olarak; barışçıl bir şekilde toplanma, gösteri ve yürüyüş düzenleme hakkımızı, düşünce ve ifade özgürlüğümüzü savunuyoruz. Bu vesile ile demokratik alanımızı daraltan valiliğin hukuksuz, haksız ve antidemokratik kararına karşı idare mahkemesinde dava açtığımızı belirtmek istiyoruz.

Ortak açıklama yapan kurumlar

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi- TMMOB Amed il Koordinasyonu- Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Diyarbakır Temsilciliği- Diyarbakır Tabip Odası- DİSK Diyarbakır Bölge Başkanlığı- Diyarbakır Barosu- Rosa Kadın Derneği- Barış Anneleri- KESK Amed Şubeler Platformu- ÖHD Diyarbakır Şubesi

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum