"Diyarbakır'ın Geleceğinde Jeotermalin Yeri" tartışıldı

"Diyarbakır'ın Geleceğinde Jeotermalin Yeri" tartışıldı
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası, Diyarbakır Mermerciler ve madenciler derneği Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde 'Diyarbakır'ın geleceğinde Jeotermalin yeri' adlı konferansı düzenlendi.

Serhat Özdemir

TİGRİS HABER - DTSO Başkanı Mehmet Kaya, jeotermal kaynaklar ile Diyarbakır’da 12 ay boyunca sürdürülebilir üretim yapılabileceğini söyledi.

DTSO konferans salonundaki toplantıya TMMOB JMO Diyarbakır şube Başkanı Dicle Barç, DTSO Başkanı Mehmet Kaya, MTA Genel Müdürlüğü Güneydoğu Anadolu Jeotermal Enerji projesi Başkanı Dr. Aydın Çiçek, Türkiye Jeotermal Derneği Başkanı Fahri Prof. Orhan Mertoğlu, STK temsilcileri katıldı.

jeotermal-konferans-2.jpeg

'Ülkemiz jeotermal kaynaklar bakımından zengindir'

Konferansta konuşan TMMOB JMO Diyarbakır şube Başkanı Dicle Barç, Türkiye'nin jeotermal kaynaklar bakımından zengin olduğunu ve bu kaynakların iyi korunması gerektiğini ifade ederek, "Tektonik bakımdan hareketli, aktif deprem kuşağı üzerinde yer alan ülkemiz jeotermal kaynaklar bakımından da oldukça zengindir. Ülkeler, bölgeler veya kentler için yaşamsal bir kaynak veya varlığa sahip olmak tarih boyunca her zaman önemli olmuştur. Bunların iyi korunması, kamu yararı çerçevesinde işletilmesi, bu kaynak veya varlıkların yarattığı artı değerler ile ülkelerin veya kentlerin gelişmesine ve zenginleşmesine vesile olmaktadır. Bu kaynaklardan biri olan "Jeotermal Enerji", yenilenebilir öz kaynak oluşturmasının yanı sıra, çok amaçlı kullanımı, temiz, çevre dostu ve ekonomik olması gibi önemli avantajlar sunmaktadır" dedi.

jeotermal-konferans-1.jpeg

12 boyunca sürdürülebilir üretim

DTSO Başkanı Mehmet Kaya ise, barajların ve bazı yeraltı kaynaklarının ömürleri olduğunu ifade ederek, jeotermal kaynaklar ile Diyarbakır’da 12 ay boyunca sürdürülebilir üretim yapılabileceğini söyleyerek şunları dile getirdi;

jeotermal-konferans-3.jpeg

"Yenilenebilir enerji insanın hayatında çok önemli bir yere sahip olmazsınız dışında özellikle üretimde şuan en önemli girdilerden birini oluşturuyor. Tabii dünyada kullandığımız enerjilere baktığımızda da enerji üretim araçlarına baktığımızda da ya hepsinin belli bir ömrünün olduğunu söyleyebiliyorum. Keban barajı daha bir le 60 yıl önce yapıldı fakat son dönemlerini yaşıyor. Yani barajların bir ömrü var. Petrole baktığınız zaman da 60 70 yıllık bir ömürden bahsediyorlar. Bunlar damarlar iken enerjiler bizim bitmeyen sürekli insan yaşamında olan enerji arayışlarımız devam edecek. Özellikle Diyarbakır ölçeğinde topraklarımızın yüzde 60'ı sulanabilir. Silvan ve dijital kral kızı barajıyla sulanan biliyorken, kitap eylem planında bunlar da var. Bir yerde tamamen toprağı olan suyu olan üretimi olan bir kentte, 12 ay sürdürülebilir üretim yaratacak. Diyarbakır için jeotermal fırsatı derken ben biraz böyle bakmak istiyorum"

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.