Diyarbakır’ın özel okullarında Kürtçe yok

Diyarbakır’ın özel okullarında Kürtçe yok
Diyarbakır’daki 60’a yakın özel okulda, Kürtçe seçmeli derse talep gelmediği gibi, bu okullarda görevli Kürtçe öğretmeni de yok. Sadece Hürriyet Koleji’nde görevli Kürtçe öğretmeni var ve öğrencilere haftada iki saat Kürtçe dersi veriliyor.

Gönül Morkoç

TİGRİS HABER - Diyarbakır’da 10’u butik, 50’si de kampus okul olmak üzere 60’a yakın özel okul ve kolej var. Binlerce öğrencinin eğitim almak için milyarlar ödediği bu okullarda, Kürtçe öğretmeni yok. Velilerin de çocuklarının Kürtçe seçmeli ders alması yönünde bir talebi yok. Özel okullar, velilerden talep gelmediği için Kürtçe öğretmen görevlendirmediklerini iddia ediyor. Bu yıl sivil toplum örgütlerinin ve siyasi partilerin yürüttüğü çalışmalar neticesinde “Kürtçe seçmeli” ders görünür kılındı. Ancak telefonla ulaştığımız özel okullar, Kürtçe öğretmeni çalıştırmadıklarını belirterek, topu velilere attı. Özel okulların yetkilileri, velilerin Kürtçe yerine Almanca, Japonca gibi seçmeli dersleri talep ettiğini söyledi.

Sadece bir okul var

Diyarbakır’ın Kayapınar İlçesi’nde sadece Hürriyet Koleji’nin kadrosunda Kürtçe öğretmeni var. Hürriyet Koleji’nin ortaokul kademesinde, talep eden öğrencilere haftada iki saat, Kürtçe, seçmeli ders olarak okutuluyor. Konu ile ilgili Tigris Haber’e konuşan Hürriyet Koleji’nin Genel Müdürü Engin Şirin, “İsteyen öğrencilerimize haftada ikişer saat Kürtçe dersi veriyoruz. Velilerimizin çoğu da talep ediyor” dedi. Anaokulu, ilkokul ve lise kademesinde 400 öğrencisi bulunan Hürriyet Koleji, talep olması durumunda bu kademelerdeki çocuklara da Kürtçe öğretiyor.

Hezkurd: İdareden talep edin

Hezkurd Sözcüsü Barış Celali, çocuklarını özel okula gönderen velilerin, yasal olan Kürtçe seçmeli ders hakkını kullanmasını istedi. Celali, “Biz Hez-Kurd olarak çocuğunu özel okula gönderen velilerimize çağrı yapıyoruz, bu yasal bir hak. Sizi sıkıntıya sokacak bir talep değil. Dilekçe ile okul idaresini başvurup, Kürtçeyi isteyin. 10 öğrencinin talebi durumunda, okullar öğretmen görevlendirmek zorunda olacaktır.”

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum