Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde sosyal konut isyanı!

Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde sosyal konut isyanı!
Erdoğan’ın açıkladığı ‘Sosyal Konut Projesi'nin içerisinde Diyarbakır’ın Silvan ilçesi yer almadı. İlçenin nüfus ve arazi genişliği bakımından uygun olmasına rağmen proje içinde yer almaması Silvanlıların tepkisine neden oldu.

Norşin Öncel - Özel

TİGRİS HABER - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde sosyal konut projesiyle ilgili yaptığı açıklamanın ardından, sosyal konutların hangi ilçelerde yapılacağı duyuruldu. Diyarbakır’da sosyal konutların yapılacağı 10 ilçe arasında Silvan ilçesinin bulunmaması Silvanlıların tepkisine neden oldu.

"İmar izni de yok, fiyatlar tavan yaptı"

Silvan ilçesinde yıllardır gazetecilik yapan İhsan Yılmaz, Silvan’ın sosyal konut projesi kapsamına alınmamasını bir zulüm olarak değerlendirdi. Yılmaz, ilçede 2 yıldan bu yana imar izni olmadığını da vurgulayarak, müteahhitlerin bu nedenle kenti terk ettiklerini belirtti. Yılmaz, şunları söyledi:

“Karar gözden geçirilmeli”

“2 yıldan bu yana belediye ilçede imar izni vermiyor. Zaten bu nedenden dolayı konut piyasasında bir sıkışma var. Ev kiraları 2 bin 700 ile 3 bin lira arasında değişirken, dairelerin satış fiyatı ise 700-1.400 bin TL arasında değişiyor. Sosyal konut projesi kapsamına alınmış olsaydık, hem dar gelirli ev sahibi olurdu hem de kira ve daire fiyatlarında düşüş yaşanırdı. Bence yetkililer bu kararlarını gözden geçirsin. Silvan hem nüfus ve hem de arazi uygunluğu açısından son derece hazır, neden kapsam dışı tutuldu, anlayamadım.”

"Silvan’ı yalnızlaştırdılar"

Silvanlı Yazar-Yönetmen Mehmet Aktarlı, Silvan ilçesinin son 20 yıldır yalnızlaştırıldığını ve birçok projeden mahrum bırakıldığını belirterek şöyle konuştu: “Silvan neden toplu konutlar listesinde yok? Bu listeyi ya da projeyi hazırlayan arkadaşların kriterleri neydi? Neye göre, nasıl hazırladılar bilmiyorum ama bildiğim Silvan birçok konuda yalnızlaştırılıp, geriletiliyor. Yıllardır başta merkezi ve Diyarbakır bürokrasisi olmak üzere Silvan’a pozitif ve olumlu anlamda bir şey yapmamak için ellerinden geleni yapıyorlar.”

“Birçok proje heba edildi”

Aktarlı şöyle devam etti; “Son 20 senedir belediyelerimiz de maalesef elle tutulur bir icraat gösteremediler. Silvan’ın bürokrasi alanında zayıf olunca, önce askeri acemi birliği sonra tekel yaprak işletme gibi Silvan sosyo-ekonomisini büyüten ayakta tutan iki önemli unsur, Silvan’dan kaldırıldı. Tütün bitince en büyük tarım bitme noktasına geldi. Ekonomi dibe vurdu. 90’lardaki olaylarla beraber halk Silvan’ı terk etti. Hal böyle olunca da 30 yıllık bir gerileme dönemi başladı ve devam ediyor. Silvan hemen her alanda sadece vaatler verilen ama yerine getirilmeyen bir şehir haline gelmiştir. Durum böyle olunca Silvan’a sosyal konutun yapılıp yapılmaması pek de önem arz etmiyor. Bu gibi birçok proje heba edildi. Bu durum devam ederse, Silvan’ı daha çok projeden çıkarırlar. Silvan çaresizlik ve yalnızlıkla kuşatılmış durumda... Önce buna çözüm bulunması gerekiyor.”

Sosyal medyadan tepki

Öte yandan birçok vatandaş konuya ilişkin tepkilerini Tigris Haber gazetesinin sosyal medya hesapları aracılığıyla dile getirdi.

Bazı sosyal medya kullanıcılarının yorumu şöyle:

“Aralarında en çok Silvan'ın ihtiyacı var. Silvan nasıl olmaz hayret ediyorum. Çüngüş, Hazro, Kulp Çermik, çoğu Silvan'ın bir mahallesi kadar büyüklükte değil.”

“İçinde Silvan’ın olmaması Çok düşündürücüdür? Silvan’da şu an daireler 2 milyona doğru gidiyor, yazıktır, günahtır.”

“Diyarbakır'ın en çok nüfusa sahip ilçelerinden biri olan Silvan, hatta bazı illerden de daha fazla nüfusa sahip olmasına rağmen çoğu hizmetten mahrum bırakılıyor...(yol, hastane sorunları, sosyal konut sorunu vs.)”

“Silvan’ımızın da sosyal konut projesinde olmasını istiyoruz.”

“Silvan neden yok, vardır bunda da bir şey”

Diyarbakır’da sosyal konutların yapılacağı ilçeler şu şekilde:

Bismil, Ergani, Kayapınar, Merkez, Eğil, Hazro, Kocaköy, Kulp, Çermik ve Çüngüş.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.