Diyarbakır’ın tescilli örgü peyniri iki ayda 35 lira zamlandı

Diyarbakır’ın tescilli örgü peyniri iki ayda 35 lira zamlandı
Diyarbakır’dan yurt içine ve yurtdışına satılan tescilli örgü peynirde fiyat tavan yaptı. Haziran ayında 75 lira olan örgü peynirin kilosu, 110 liraya yükseldi. Talep yüzde 50 azaldı

HABER - GÖNÜL MORKOÇ

TİGRİS HABER - Diyarbakır’dan hem Türkiye’nin batısına hem de yurt dışına satılan peynirin de tadı kaçtı. Yüksek enflasyona Diyarbakır’ın sevilen peyniri örgü peyniri de yenik düştü. Haziran ayında 75 liraya satılan örgü peynirinin fiyatı, 2 ayda 35 lira yükselerek, 110 lira oldu. Fiyattaki yükseklikten hem Diyarbakırlılar hem de esnaflar mağdur. Kış ayları için, salamura yapılarak depolara kaldırılan peynirin fiyatının daha da artması durumunda, mağduriyetin de artmasından endişe ediliyor.

Sütün kilosu 9.5 lira

Tigris Haber’e konuşan peynirciler, piyasada 9.5 lira olan sütün kilosunu 9 liraya aldıklarını belirterek, “10 kilo sütten bir kilo peynir çıkıyor. Maya ve diğer masraflar da eklendiğinde bir kilo peynirin maliyeti 100 lira. 10 lira karla satıyoruz. Bu da bizi kurtarmıyor” dedi. Geçen yıl bu zamanlara göre, satışların yüzde 50 düştüğünü belirten peynirci esnafı, hükümetin ve yetkililerin acilen önlem almasını istedi.

‘Her şeyin fiyatı arttı’

Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı (DESOB) Alican Ebedinoğlu, yüksek fiyatların Türkiye’nin sorunu olduğuna dikkat çekti. Yüksek enflasyonun gıda başta olmak üzere her sektörü etkilediğini belirten Ebedinoğlu, “Süt fiyatlarında ciddi bir artış var. Besicilerin girdi maliyetleri arttı. Yem, fiyatları yüksek. Üreticiden tüketiciye gelene kadar ki merhalede maliyet artıyor. Peynir fiyatları da süte endeksli artıyor” dedi. Ebedinoğlu, peynir fiyatlarındaki artışın bir iki ay içerisinde, bu alanda kapanmalara yol açacağını, esnafı mağdur edeceğini kaydetti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum