Diyarbakırlı çocuk işçi, iş kazasında yaşamını yitirdi

Diyarbakırlı çocuk işçi, iş kazasında yaşamını yitirdi
Diyarbakırlı 14 yaşındaki Dicle Nur Selçuk, Hatay'ın Erzin ilçesinde çalıştığı narenciye fabrikasında kıyafetini paketleme makinesine kaptırdı, hayatını kaybetti.

Salih Yeşil

TİGRİS HABER - Diyarbakırlı 14 yaşındaki Dicle Nur Selçuk, Hatay'ın Erzin ilçesinde çalıştığı narenciye fabrikasında kıyafetini paketleme makinesine kaptırdı, hayatını kaybetti. Çocuk işçiliğine tepki gösteren Eğitim Sen Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Zülküf Güneş, Selçuk’u geçen yıl ortaokuldan mezun ettiklerine işaret ederek, “Kaza değil, cinayettir.” dedi.

Hatay'ın Erzin ilçesinde çalıştığı narenciye fabrikasında paketleme makinesine kıyafetini kaptıran 14 yaşındaki çocuk işçi Dicle Nur Selçuk hayatını kaybetti. Çocuk işçiliği sorunu Türkiye'de katlanarak büyürken, son 9 yılda en az 571 çocuk iş kazalarında can verdi. Hatay'ın Erzin ilçesine bağlı Hürriyet Mahallesi’ndeki bir narenciye paketleme fabrikasında önceki akşam saat 22.00 sıralarında mevsimlik işçi olarak çalışan 14 yaşındaki Dicle Nur Selçuk meyve paketlerken kıyafetini makinenin makarasına kaptırdı. Yaralanan Selçuk, diğer çalışanların ihbarı üzerine fabrikaya sevk edilen sağlık ekipleri tarafından ilk müdahalesinin ardından Erzin Devlet Hastanesi’ne kaldırdı. Dicle Nur Selçuk hastanede hayatını kaybetti.

Otopsi yapılmak üzere naaşı Adana Adli Tıp Kurumu’na sevk edilen Dicle Nur Selçuk’un cenazesi yapılan otopsinin ardından ailesine teslim edildi. Selçuk, Diyarbakır’ın Dicle ilçesinde defnedildi.

Geçen yıl ortaokuldan mezun olmuştu

Geçen yıl ortaokuldan mezun olan Dicle Nur Selçuk’un çocuk işçiliği nedeniyle ölümüne tepki gösteren Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı Zülküf Güneş, sosyal medya hesabından “Geçen yıl ortaokuldan mezun ettiğimiz öğrencimizi iş kazasında kaybettiğimizi büyük bir üzüntü ile öğrendik. Bu bir kaza değil cinayettir! Okulda olması gereken binlerce çocuk, Dicle gibi çocuk işçi olarak çalıştırılmaktadır.” paylaşımında bulundu.

Son 9 yılda 571 çocuk işçi hayatını kaybetti

Türkiye’de çocuk işçiliği çok yaygın. Çocuk işçi ölümüne ilişkin istatistik verilere göre son 9 yılda 571 çocuk işçi hayatını kaybetti. CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer'in 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü nedeniyle hazırladığı rapordaki verilere göre, Türkiye’de 2 milyon çocuk işçi bulunuyor. 2013 yılından 2022 yılının Haziran ayına kadar olan süre zarfında en az 571 çocuk iş kazalarında hayatını kaybetti.

Türkiye’de çocuk işçilerin yüzde 30.8’i tarım, yüzde 23.7’si sanayi, yüzde 45.5’i ise hizmet sektöründe çalıştırılıyor. Çocuk iş cinayetleri de tarım alanında yoğunlaşıyor. Tarım işçisi çocukların yüzde 64’ü 5-14 yaş arasında.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.