Diyarbakırlı iş insanlarından Erbil çıkarması

Diyarbakırlı iş insanlarından Erbil çıkarması
Güneydoğulu iş insanları Irak pazarı için kolları sıvadı. DTSO Başkanı Kaya, “21 Nisan’da Erbil’e gideceğiz. Eski parlak günlerimize döneceğiz” dedi.

Tigris Haber- Güneydoğulu işadamları yakın zamana kadar Türkiye'nin en büyük ihracat pazarı konumundaki Irak'ı yeniden kazanmak için harekete geçiyor. 50 kişilik işadamı heyetiyle 21 Nisan'da Erbil'e gideceklerini söyleyen Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, "Komşuyla ticaret en kolay olandır. Amacımız bölge ile ticaret hacmimizi eski parlak günlerine geri getirmek" dedi. Irak'ın Türkiye için vazgeçilemeyecek bir pazar olduğuna vurgu yapan Kaya, şöyle devam etti: "Kuzey Irak'ta belirsizlik ortadan kalktı. Hükümet kuruldu. Merkezi yönetimden pay alıyorlar. Petrol fiyatları artıyor. Ticaret için yeniden mükemmel bir ortam oluşturdu. Bu fırsatı kaçırmayalım. Dört günlük ziyaretimiz sırasında bakanlarla, iş örgütleriyle ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani ile görüşeceğiz. Yönetim de Türk işadamlarına karşı son derece pozitif."

BÖLGESEL TİCARET MERKEZİ

Bölgeden Irak'a yapılan 400-500 milyon dolarlık ihracatın 190 milyon dolarlara gerilediğini hatırlatan Kaya, "Bu bizim için büyük kayıptır. Çünkü bu tutarın yüzde 65'ini Diyarbakır yapıyordu. Yeniden bu rakamlara ulaşmamamız için hiçbir neden yok" diye konuştu. Erbil'de Bölgesel Ticaret Merkezi açmayı hedeflediklerini belirten Kaya, "İkinci aşamada Süleymaniye'de açacağız. Bu merkezler ihracata büyük katkı sunacak" dedi. Türkiye'nin bölgede yarattığı boşluğu İran'ın doldurduğuna işaret eden Mehmet Kaya, son dönemde iki ülke arasında yaşanan gerilimin Türkiye'nin şansını artırdığını söyledi.

TOBB DA HAREKETE GEÇTİ

Mehmet Kaya, 21 Nisan'da yapacakları ziyaretin ardından TOBB'un da bölge odalarının tamamını kapsayan bir organizasyon yapacağı bilgisini vererek, "Başkan Rifat Hisarcıklıoğlu bu konuda çalışma başlattı. Kaybedecek zamanımız yok. Çünkü Kuzey Irak'ın yönü ülkemize dönük. Konuyu Ticaret Bakanımız Ruhsar Pekcan'a da anlattık. Kendisi de bize her türlü desteği veriyor" dedi.

UÇUŞLAR OLUMLU ETKİLER

21 Mart'ta Anadolu Jet'in başlattığı Diyarbakır- Erbil seferlerini çok önemsediklerini anlatan Kaya, "Özellikle sağlık turizmi açısından bu adım çok önemli. Bölgemizde bütün hastane zincirlerinin şubesi var. Irak vatandaşları için oldukça cazip imkânlar sunuyoruz. Hasta almak için bölgede reklam vereceğiz" dedi. Duhok ve Zaho'dan karayolu ile Diyarbakır'a ulaşımın 10-12 saati bulduğu bilgisini veren Kaya, "Uçakla bu süre 1 saate iniyor. Erbil ve Süleymaniye'den ciddi turist bekliyoruz" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.