VİDEO - Diyarbakırlılar fahiş kira artışının önüne geçilmesini istiyor

VİDEO - Diyarbakırlılar fahiş kira artışının önüne geçilmesini istiyor
Diyarbakır’da son zamanlarda ev kiralarındaki fahiş artış, ev sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getiriyor

Haber: Mahsum Kara

Kamera: Mahsum Rençber

TİGRİS HABER - Diyarbakır’da son zamanlarda ev kiralarındaki fahiş artış, ev sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getiriyor. Ev sahiplerinin, yüksek kira talebi kiracıları zor durumda bırakıyor.

Kiracı yüksek artışa karşı çıkınca evden çıkması isteniyor. Kiracılar, fahiş artışlara çözüm beklerken, ‘Bu gidişle çadırlarda yaşamak zorunda kalacağız’ diyerek sitemlerini dile getiriyorlar.

Diyarbakır’da son zamanlarda ev kiraları dengesiz bir şekilde artıyor. Yasaya göre yüzde 25 oranında artış olması gerekirken, kiralar aynı semtte bile farklılık gösteriyor. Hatta aynı mahalle veya binada benzer özellikteki evler arasında bile fiyat farkları oluşmaya başladı. Kiraların neye göre belirlendiği bilinmezken, kiralık ev arayan, ancak bulduğu halde maddi imkânsızlık nedeniyle tutamayan vatandaşlar, ‘Bu durum nereye kadar devam edecek’ diye soruyor.

Kira mağduru vatandaşlar, Tigris Haber’e konuştu, içinde bulundukları zor koşulları anlattı.

Ne dediler:

'Yirmi yedi yıl çalıştım ancak bir alabildim'

Enflasyondan dolayı kentte bulunan konut kiralarının yüksek olduğunu söyleyen Esat Akay, “Bu zamanda gerçekten kiracıların işi çok zor. Ben yirmi yedi yıl çalıştım ancak bir ev alabildim. Bugün hem kiralar yüksek hem ev fiyatları yüksek. İnşaat malzemelerine yapılan zamlardan dolayı bugün inşaat sektörü durmuş durumda. İnşaatlar durunca insanlar ev bulamıyor ve kiralar artıyor. Diğer bir atıştın sebebi ise maalesef vatandaşlarımız fırsatçılıkta yapıyor” dedi.

'Asgari ücretle biri için kiralar uygun değil'

İbrahim Bilgi, kira artışlarının sadece Diyarbakır’da değil Türkiye’nin bütün illerinde yaşanan bir sorun olduğunu belirti. Bilgin, “İnsanlar ne yapacağını bilemiyor. Bugün Diyarbakır 75. yol tarafında kiralar 6 ila 7 bin TL arasında değişiyor. Asgari ücretli biri için kiralar uygun değil. Artık masrafların karşılanması için bir evde an az iki kişinin çalışması lazım. Yaşadığımız bu duruma dair bizim çözüm bulmamız çok zor, çözüm bulacak insanlar bellidir. Gerçekten gereksiz bir şekilde bir artış var kiralarda” dedi.

'Ne oldu da kiralar bu kadar yükseldi?'

Kira artışlarının devlet denetiminde olması gerektiğine dikkat çeken Yusuf Mavi, “Bugün herkes kafasına göre kira belirliyor. Daha düne kadar 2 bin TL olan kiralar, şu an 4 ila 7 bin TL TL arasında değişiyor. Bu rakamların üstünde kiraların olduğunu da duyuyoruz. Ne oldu da kiralar bu kadar yükseldi?

Bunların olmaması lazım, ev sahipleri empati yapıp kendilerini kiracıların yerine koysunlar. Herkes birbirine yardımcı olursa insanlar rahat bir nefes alır. Koşulların düzelmesi için birbirimize karşı dürüst olmamız gerekiyor” dedi.

'Herkes kendi kafasına göre kira belirliyor'

Kira artışlarının mülk sahiplerinden kaynaklı olduğunu söyleyen bir vatandaş, “Artık insanlar bu işin ticaretini yapıyor. Genel olarak baktığımızda kimsenin durumu iyi değil. Kira artışlarının çözümü için mevcut sistemin değişmesi lazım. Yoksa herkes kendi kafasına göre kira belirlemeye devam edecek. İnsanlar yükselen kira fiyatlarından dolayı mağdur oluyor” dedi.

'Koşulların düzeleceğine inanmıyorum'

Diyarbakır’da son birkaç yıldır kira fiyat artışlarında bir dengesizlik olduğunu İfade eden Bedri, “Piyasalardaki durumdan kaynaklı bugün bu kentte ev kiraları çok yüksek. Asgari ücret alan bir kişi aldığı para bugün sadece kiraya yetiyor. Böyle devam ederse yaşanan koşulların düzeleceğine inanmıyorum” dedi.

Kiralık dairede oturduğunu belirten Eşref Kanar ise, “Ülkede ekonomik şartlar artmış durumda. Eskiye nazaran kira ödemekte sıkıntı yaşıyoruz. Ama geçim sıkıntısı içinde olup da kirada oturanlar bu artışlar karşısında çok çaresizler” dedi.

'Kira fiyatları koşullara uygun'

Diyarbakır’daki kira fiyatlarının şu anki koşullara göre uygun olduğunu ifade eden Mustafa Güneş, “Çarşılara bakın kalabalık çok. Herkes her şeyi alabiliyor. Evet, kiralar pahalı ama insanlar ona göre de para kazanıyor” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum