Diyarbakırlılardan kayyum tepkisi: Kayyum haksızlıktır

Diyarbakırlılardan kayyum tepkisi: Kayyum haksızlıktır
Tigris Haber, Diyarbakır Mardin ve Van Büyükşehir Belediyelerine atanan kayyumlar sonrası vatandaşın nabzını tuttu.

Bölgenin üç büyük ilinde Büyükşehir Belediye başkanları görevden uzaklaştırıldı. İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırılan belediye başkanlarından Diyarbakır’da Adnan Selçuk Mızraklı’nın yerine Vali Hasan Basri Güzeloğlu, Mardin’de Ahmet Türk’ün yerine Vali Mustafa Yaman, Van’da ise Bedia Özgökçe Ertan’ın yerine Vali Mehmet Emin Bilmez atandı.

Seçimle göreve gelen belediye başkanlarının İçişleri Bakanlığı tarafından bir gece yarısı görevden uzaklaştırılmasına tepki gösteren vatandaşlar, ‘seçimle gelenin seçimle gitmesi’ ilkesine vurgu yaptı.

Kayyum atamalarını haksızlık olarak niteleyen vatandaşlar, “seçimlerin boşuna yapıldığı” siteminde bulundu.

Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Eş Başkanlarının görevden uzaklaştırılarak yerlerine il valilerinin kayyum olarak atanmasına ilişkin vatandaşların görüşleri şöyle:

“Henüz tatlı borçlarınız duruyor”

tt-004.jpg

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önüne gelen yaşlı bir kadın bariyerlerin önünde kayyuma tepki gösterdi.

Büyükşehir Belediye binası çevresinde oluşturulan güvenlik bariyerlerinin bulunduğu yerde oturarak kayyumları protesto eden yaşlı bir kadının tepkisi dikkat çekti.  Bariyerlerin önünde kayyum atanmasını eleştiren yaşlı kadını polis belediye binasının çevresinden uzaklaştırdı. Belediyenin karşısında kaldırıma oturan yaşlı kadın bir süre burada da tepkisini sürdürdü. Yaşlı kadın belediye binasının karşısında otururken şunları söyledi: “Oyum zehir olsun. Henüz tatlı borçlarınız bile duruyor. Kayyum tatlıyı borçla yemiş. Listeyi gördük.”

Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediyelerine atanan kayyumlara tepki gösteren vatandaşlar, iradelerinin gasp edildiğini belirtti.

“Kayyumlar haksızlıktır”

İsmini vermek istemeyen bir vatandaş Beden dibinde kayyumlara tepkisini şöyle dile getirdi: “Kayyumlar haksızlıktır. Zaten bu seçimler de boşu boşuna yapıldı. Seçimler formalite, boş masraf yaptılar. CHP ile HDP’yi aynı safa koyuyorlar o zaman CHP’ye de bir kayyum atasınlar görelim haksızlığı. Binali Yıldırım buraya gelip istediğini söylüyor, Kürdistan diyor ama ona bir şey yok. Onu da görevden alsalardı. Kayyumun atandığını sabah öğrendik ve gerçekten çok üzüldük. Bu durumun haksızlık olduğunu düşünüyorum.”

m-011.jpg

“Hangi tarafa bir şey desen öbür taraf güceniyor”

Mehmet Arslanalp adlı vatandaş, belediye başkanlarının görevden uzaklaştırılmasına ilişkin şunları söyledi:  “Allah iyilik nasip eylesin. Ne diyelim, bir şey diyemiyoruz ki. Ne o tarafa ne bu tarafa bir şey diyemiyoruz. Hangi tarafa bir şey desen öbür taraf güceniyor. En iyisi bir şey dememek. Yani, konuşamıyoruz. Gerçeği söyleyemiyoruz.”

s-009.jpg

“İstanbul, Ankara ve İzmir’de yapamadıklarını burada Kürtlere yapıyorlar”

Sur’da görüştüğümüz Salih Kızıl adlı vatandaşın kayyumlara tepkisi şöyle:  “AKP diye bir parti yoktur, büyük MHP vardır. Artık dünyada uygulanmayan bir ırkçılık, şovenizm uygulanıyor. İstanbul, Ankara ve İzmir’de yapamadıklarını burada Kürtlere yapıyorlar. Kürtlerin bunu kabul etmemesi lazım. Allahü Teâlâ hakka yardım etsin.”

“Ne oldu da bu teşkale oldu?”

Kayyum atamalarını eleştiren Aziz Gürsoy, şöyle konuştu:  “Biz seçtik ama adamlar kabul etmiyor.  Ne oldu da yekten, birden bire görevden aldılar. Ne oldu da bu teşkale oldu? Bu haksızlıktır.”

“Zamanında biz bunu kabullenmeyecektik”

İsmini vermek istemeyen yaşlı bir vatandaş şunları söyledi: “Sözüm var ama söylemiyorum. Ben her şeyi biliyorum, zamanında da söylemişim ama artık söylemiyorum. Benim bilmediğim bir şey yok ama ben ne söylesem de havadır. İnsan menfaati için kendini satarsa orada bir iş olur mu, olmaz. Kayyumlar, halkın suçudur. Zamanında biz bunu kabullenmeyecektik. Milyonlarca oy alan bir partinin hakkı gasp ediliyorsa ve halk da buna sessiz kalıyorsa kayyum da gelir, her şey de olur. Yani, kayyumu biz hak ediyoruz.”

mem.jpg

“Batıda kaybettiler bir şey yapamadılar bize de kayyum atadılar”

Sur’da ayran satan bir seyyar satıcı Memduh Taş, “Kayyum zulümdür, haksızlıktır. Batıda kaybettiler bir şey yapamadılar bize de kayyum atadılar. Zaten seçim olmadan önce kayyum atayacaklarını söylediler. Yani, belediyeyi alsalar dahi onlardan geri alırız demişlerdi. Seçimlere de boşuna girdiler. Verdiğimiz oy da boşuna gitti. O kadar insanın emeğine yazık. Bu sadece Diyarbakır, Van, Mardin için değil İstanbul’a da aynısını yapar.”

h-002.jpg

“Demek bir şey var ki, devlet kayyum atıyor”

Kayyum atamalarının yerinde bir karar olduğunu düşünen Hüseyin Aktaş, şu ifadeleri kullandı: “Devletin bildiği bir şeydir. Demek bir şey var ki, devlet kayyum atıyor.”

“Memnun değildik, zaten kaybettiler”

İsmini vermek istemeyen bir vatandaşın görüşü ise şöyle: “Kayyumlar belediyeleri batırdı. Memnun değildik, zaten kaybettiler. Belediyenin içindeki saunayı zaten herkes gördü. Bir sürü de borç bıraktılar.”

s-010.jpg

“Burası haksızlığa uğramış bir memlekettir”

Milli iradeye vurgu yapan Şemsettin Güzelses, şunları söyledi: “Haksızlıktır. Oyla gelen oyla gitmeli, kayyum da nedir. Oyla gelenin kayyumla tepe taklak gitmesi iyi değildir. Ben bunu böyle biliyorum. Bir gerekçeleri varsa göstersinler, milleti ikna etsinler. Hani, seçimle gelen seçimle giderdi? Bu kaç seferdir burada kayyum oluyor. Burası haksızlığa uğramış bir memlekettir. ”

mm-002.jpg

“Kayyum atamaları insanın zoruna gidiyor”

Kayyum atamalarını şaşkınlıkla karşıladığını belirten Mehmet Bekar’ın görüşü ise şöyle: “Seçimle gelen bir belediye başkanı nasıl böyle görevden alınır. Milletin iradesiyle oynuyorlar. Seçimle gelmiş, milletin isteğiyle gelmiş. Milletin iradesi nasıl hiçe sayılır? Kayyum atamaları insanın zoruna gidiyor. Çoğunluk oyla gelmiş bir başkanı görevden uzaklaştırmak ne anlama geliyor çözemiyoruz.”

 

Ali Abbas Yılmaz / Özel

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.