VİDEO - Diyarbakırlıların çarpıcı kısıtlama yorumu: Açın halinden anlamıyorlar

VİDEO - Diyarbakırlıların çarpıcı kısıtlama yorumu: Açın halinden anlamıyorlar
Diyarbakırlı esnaf ve vatandaşlar, 17 günlük kısıtlama kararını değerlendirdi, şöyle dedi; ‘Destek paketleri açıklanmadan kısıtlama kararı çıkmamalıydı.’

Yılmaz Yiğitler - Özel

TİGRİS HABER - Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pazartesi günü düzenlenen kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, “ 29 Nisan Perşembe saat 19.00’dan başlayıp 17 Mayıs 2021 Pazartesi sabahı 05.00’e kadar tam kapanmaya geçiyoruz” dedi.

17 günlük kesintisiz kısıtlama kararının alınmasının ardından Tigris Haber olarak Diyarbakır’da vatandaş ve esnafa kısıtlama kararını sorduk. Esnaf ve vatandaşlar, destek paketleri açıklanmadan kısıtlama kararının alınmasına tepki göstererek, bayrama yakın kısıtlama kararı alınmasının, ekonomik olarak kendilerini zor durumda bırakacağını söylediler.

“Bu ülkenin yarısı günü birlik çalışıyor”

yildiz-tigris.png

Kısıtlama kararının alınmasının doğru bir karar olduğunu, ama zamanlamanın yanlış olduğunu dile getiren Abdurahman Yıldız şöyle konuştu:

“Bayrama 15 gün kala esnafın bu kadar hazırlık yaptığı bir dönemde kısıtlamanın olması çok yanlış.  Ramazanın ilk 15 gününde yapılabilirdi. Bu kadar esnaf dünyanın malını almış gelmiş dükkânına yığmış, bunların ödemesi var, ne yapacak? İçinde mevsimlik olan mallar ürünler var, ne olacak? Bu ülkenin yarısı günü birlik çalışıyor, insanları eve tıktığınızda ne yiyecekler? Kim yardım edecek? Bunları devlet babanın çare bulması gerekmiyor mu?”

İşyerini 5 ay önce açan Kader Aruk ise, destek paketlerinin çıkması gerektiğini söyleyerek, “Pandemiden dolayı günlerdir işyerimizi siftahsız kapatıyoruz.  Kısıtlama da biz zaten elektrik veriyoruz, kira veriyoruz. Ürün almamız lazım pandemiden dolayı ürün getiremiyoruz. Yasaklarda çıktı biz ne yapacağız? Bize destek çıkmaları lazım. Caddeler bom boş siftahsız kapatıyoruz dükkânları, çok zor durumdayız, umarım normalleşme en kısa sürede olur” dedi.

aruk-tigris.png

“Krediler ertelenmeli”

Esnaflardan Abdurahim Erdoğan da, virüsle mücadelede alınan tedbirlerin yanında esnaf içinde ek tedbirlerin alınması gerektiğini savunarak, “2019 yılından bu yana covid-19’la sağlık alanında mücadele veriliyor. Olmazsa olmazlarımızdan biri virüse karşı tedbir almak. Bunun yanında bugüne kadar gerçekleştirilen kısıtlamalarla beraber, esnafın yaşadığı sıkıntılar var. 17 günlük kısıtlama her ne kadar sağlık alanında, yaşamsal olarak önem arz etse de ekonomik ve sosyal olarak esnaflar için ciddi bir tehlike oluşturmakta. Biran önce ekonomik paketler açıklanmalıdır. Son 2 yıldır esnafın birikmiş borçları bulunuyor bu kısıtlamayla birlikte borçlar daha da çok artacak. Önümüzdeki ay birçok ödememiz de var onlarda kalacak. Ödeme yapamayacağız. Yetkililer bu konuda çalışma yapması gerekiyor. Tedbirler tabiki de alınacak ama bunun yanında ekonomik tedbirler de alınmalı, aksi takdirde ekonomik bir buhran yaşanır. Maalesef şu an esnaflarımızın durumu içler acısı, bunun için biran önce faizsiz krediler verilebilir, çekler ve senetler yeniden yapılandırabilir ya da ertelenebilir. Esnaflarımızı ayakta tutmak için önlem paketleri alınmalı.”

erdogan-tigris.png

“Açın halinde anlamıyorlar”

Orhan Kanar adlı vatandaş da, Avrupa Birliği ülkelerinde çıkan ekonomik destek paketlerini örnek gösterip, hükümetin pandemi de aldığı kararları eleştirerek, “İnsanların mağduriyeti giderilir ondan sonra kısıtlama kararı alınır. Alt yapı hazırlanmadan, yasak kararı alınıyor. Avrupa ülkeleri esnafı ve vatandaşı mağdur etmiyor. Bizde tam tersi. Önemli olan esnafı ve vatandaşı mağdur etmemek. Tokun açtan haberi yok. Adamların işi tıkırında istediklerini yapıyorlar. Açın halinde anlamıyorlar” şeklinde konuştu.

kanar-tigris.png

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.